Sladkovodné ryby na slovenskom stole

Ryby bývali a ešte aj sú na našom stole zriedkavejšie ako iné mäso, pravda, s výnimkou štedrovečerného kapra.

30.06.2017 09:30
ryby, rybie mäso, výživa Foto:
Pstruh patrí k najjemnejším rybám a zvyčajne sa len varí.
debata (1)

Situácia sa pomaly zlepšuje, ľudia si uvedomujú ich prospešnosť pre zdravie a vďaka ponuke obchodov dnes už nie je žiadny problém jesť ryby hoci aj denne, ako si to pre svoju výživnosť zaslúžia. Rybie mäso je totiž rovnako výživné ako mäso teplokrvných zvierat.

Kapor

Kapor je naša najvďačnejšia chovná ryba. Na trhu dostať najmä kapra šupinatého a kapra lysca, ktorý má len málo šupín, ale veľkých. Oba majú jemnú kožu, preto sa dobre hodia na vyprážanie. Zato kapor hladký šupiny vôbec nemá a hodí sa preto lepšie na prípravu na modro. Z kapra použijeme aj hlavu, chvost a vnútornosti na výbornú rybiu polievku s hrachom.

Lieň

Lieň je veľmi chutná vedľajšia chovná ryba. Pre svoju sliznatú kožu sa hodí výborne do rôsolu, ale aj na polievku ako kapor. Pripravujeme ju od klasického varenia s cibuľou a bobkovým listom cez pečenie na masle a zelenom petržlene, rybiu omáčku z lieňa alebo rybie oškvarky až po diétneho lieňa vareného na modro, v smotanovej omáčke, so šampiňónmi či s kôprovou prímesou.

Pstruh

Pstruh je znamenitou pochúťkou, patrí k najjemnejším rybám a zvyčajne sa len varí a podáva s čerstvým alebo rozpusteným maslom. Má chudé mäso, ide o vskutku noblesnú rybu a jeho úprava na masle je jednoduchá, ale výsledok je výborný. Chuť tejto jemnej ryby netreba zbytočne kaziť nadmierou korenia – snažíme sa dodať len ľahké bylinky, spomínané maslo, soľ a citrónovú šťavu.

Zubáč

Zubáč je dravá ryba výbornej chuti. Mäso má úplne chudé. Varíme ho buď vcelku a podávame s maslom ako pstruha, alebo na sviatočné príležitosti podávame s majonézou. Slávnostným pokrmom je zubáč upravený buď pečením na ražni, alebo vypražený s tatárskou omáčkou. Zubáč je považovaný za pokrm vhodný pre diabetikov a ľudí, ktorí chcú schudnúť.

Sumec

Sumec je najväčšia ryba našich vôd, tento dravec žije a množí sa najmä v priehradách. Mäso má veľmi tučné, preto aj ťažšie stráviteľné. Pretože je tučný, len ho varíme, dusíme či pečieme, a to len vo vlastnom tuku na rasci alebo so šalviou. Najchutnejšie sú mladé kusy. Môže sa aj zapekať spoločne s ďalšími surovinami, vynikajúci je takisto sumec grilovaný na rošte.

Šťuka

Šťuka, známy dravec našich vôd, má oproti sumcovi mäso úplne chudé, a preto aj ľahko stráviteľné. Pripravujeme ho buď varením a podávame s maslom, alebo ho môžeme upraviť na paprike či inak so smotanou, aby bolo výdatnejšie. Pripravuje sa aj šťuka na slanine a zázvore alebo pečená na rošte. Menej časté sú zložitejšie a dlhšie úpravy – dusená šťuka či šťuka na smotane.

Pstruh plnený zeleninou

Potrebujeme:
4 pstruhy, 100 g mrkvy, 50 g zeleru, 50 g petržlenu, 40 g masla, 25 g sušených húb, 1 zväzok petržlenovej vňate, 100 g anglickej slaniny nakrájanej na plátky, 1 vetvička rozmarínu, drvená rasca, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a sušené huby najskôr opražíme na masle spolu s rozmarínom, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
2. Zmesou naplníme brušnú dutinu vypitvaných a dôkladne umytých rýb, ktoré potom ešte osolíme a posypeme rascou.
3. Ryby obalíme plátkami slaniny, preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre 10 – 15 minút pri teplote 180 °C. Podávame s varenými zemiakmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #rybacina #sladkovodné ryby

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...