Kontrola dátumu spotreby
Ak vyrážame na piknik, už pri samotnom nákupe si treba uvedomiť niektoré skutočnosti. Pri všetkých surovinách, ktoré na piknik hodláme vziať, skontrolujeme dátum spotreby. Nekupujeme potraviny, ktorým sa dátum spotreby o chvíľu končí, radšej stavíme na čerstvé suroviny. No a pri samotnom odchode chladené a mrazené potraviny ukladáme do košíka až úplne naposledy.
Skladovanie potravín je dôležité
Aby potraviny neutrpeli teplotný šok, snažíme sa ich dopraviť do chladničky či mrazničky bezprostredne po nákupe. Ak chceme zachovať kvalitu zakúpených potravín, nesmieme prerušiť takzvaný chladiaci reťazec. Teplota v chladničke by sa mala pohybovať okolo piatich stupňov.
Pomocníci v chladničke
Milovníci tvrdých a polotvrdých syrov ocenia radu, ktorá hovorí o tom, že či už vyrážame na piknik, alebo chceme, aby syry vydržali v chladničke dlhšie, pridáme k nim jednu kocku cukru alebo kôpku soli. Doma ich môžeme prikryť skleneným poklopom.
Nočný odpočinok v chladničke
Sendviče sú ideálnou pochutinou na piknik. Dobré je pripraviť si ich doma deň pred plánovaným piknikom a na noc vložiť do chladničky. Ráno ich vyberieme, presunieme do chladiacej tašky a na poludnie si pochutnáme na čerstvom pečive. Nikdy vedľa seba do chladiaceho boxu neukladáme studené a teplé jedlo či nápoje.
Šalát s kuracím mäsom a cestovinami
Potrebujeme:
400 g kuracích pŕs, 50 g cestovín, 2 paradajky, 2 papriky, ľadový šalát Dresing: 150 g bieleho jogurtu, 2 PL kyslej smotany, 1 strúčik cesnaku, 1 hrsť žeruchy, 2 PL nastrúhanej nivy, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej
Postup:
1. Kuracie prsia umyjeme, osolíme, okoreníme, vložíme do pekáča, podlejeme asi 200 ml vody a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 200 °C na 45 minút.
2. Medzitým uvaríme cestoviny v osolenej vode. Do misiek nakrájame zeleninu (paradajky, papriky) a natrháme ľadový šalát. Potom urobíme dresing. V miske zmiešame biely jogurt so smotanou, s prelisovaným cesnakom, nasekanou žeruchou a nastrúhaným syrom.
3. Keď sú cestoviny mäkké, zlejeme ich, necháme vychladnúť, pridáme do misiek so zeleninou a premiešame. Kuracie prsia upečieme dozlata a potom nakrájame na plátky či rezance. Položíme ich na šalát a ozdobíme dresingom.