Piknik: výbava a skvelé pochúťky do prírody

V základnej výbave každého „piknikára“ nesmie chýbať deka. Vášniví milovníci pikniku v prírode dávajú prednosť praktickej deke, ktorá sa pomocou popruhov dá ľahko zbaliť a niesť ako taška.

25.06.2017 14:00
piknik, jedlo v prírode Foto:
Jedlo v prírode chutí lepšie.
debata

Obradným prvkom je piknikový kôš, ale úplne postačí aj väčšia plátenná taška, do ktorej zabalíme všetko potrebné. Najdôležitejším predpokladom spokojnosti je však samotné jedlo a pitie. Piknik jednoducho prechádza žalúdkom.

Syrové ražne na piknik

Jednou z najčastejších pochúťok „stolovania“ v prírode sú syry. Dobrá rada hovorí, že sa oplatí nakúpiť niekoľko druhov kvalitných syrov. A potom je už len krok k piknikovým maškrtám, syry stačí jednoducho nakrájať na kocky a v kombinácii s bielym a červeným hroznom alebo zelenými a čiernymi olivami sa dajú pripraviť skvelé ražne bez pečenia.

Mäsové špajle na piknik

Vopred tepelne upraveným kuracím mäsom pohrdne na párty v prírode len málokto. Malé kuracie kúsky obalíme v trojobale, namiesto strúhanky použijeme rozdrvené kukuričné lupienky. Vzniknuté usmažené medailóniky napicháme na špajle striedavo s opečenou paprikou, cherry paradajkami a šampiňónmi. Kvôli trvanlivosti mäsa ho konzumujeme ako prvé.

Zemiakový šalát na piknik

Čo by to bol za piknik bez šalátu? Stačí zmiešať na kocky nakrájané uvarené zemiaky, nasekanú rukolu a čerstvý koriander, nadrobno nasekanú červenú papriku a jednu čili papričku, osmaženú cibuľku, opražené slnečnicové semienka, olivový olej, čierne korenie a soľ a máme chutný ľahký zemiakový šalát, ktorý trochu letnej horúčavy dobre znesie.

Slané taštičky na piknik

Vhodným doplnkom piknikového menu je slaný múčnik, vhodné je najmä lístkové cesto. Na panvici podusíme na cibuľke nadrobno nakrájané šampiňóny a pór, ochutíme soľou, korením a trochou sójovej omáčky. Z lístkového cesta pomocou formičky vyrobíme taštičky naplnené zmesou. Potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť.

Sladká bodka pikniku

Sladká bodka na záver by nemala chýbať. Môžeme pripraviť domáce mafiny alebo upiecť ovocný koláč, dobrým tipom je ovocné bowle. Do misy pokrájame obľúbené ovocie, pridáme kompótovú šťavu a celú zmes doplníme trochou vodky. Ak sú na pikniku aj deti, vyrobíme im napríklad melónové lízanky alebo vydlabeme čerstvé jahody a naplníme ich nutelou.

Nápoje na piknik

Nevyhnutnosťou na pikniku je pramenitá voda. Poslúži nielen na uhasenie smädu, ale aj na umytie rúk, ak v okolí nie je iná možnosť, deti zase určite ocenia ovocné džúsy. A čo by to bol za piknik bez sektu v bielom, ružovom i červenom predvedení, ku ktorému skvele chutia čerstvé jahody. Neodporúčajú sa sladené nápoje, naopak, vhodná je minerálka.

Francúzsky sendvič

Potrebujeme:
tmavý sendvičový chlieb, 6 PL červenej karamelizovanej cibule, 2 baklažány, 4 cukety, 3 červené papriky, 3 oranžové papriky, 3 žlté papriky, olivový olej, 1 vetvička tymianu, 3 vetvičky rozmarínu, balzamikový krém, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Papriky umyjeme, zbavíme ich jadrovníkov a nakrájame na pásiky. Cuketu a baklažán nakrájame na kolieska. Baklažán osolíme a necháme „vypotiť", tým sa zbavíme prípadnej horkosti. Baklažán po 10 minútach utrieme obrúskom a spoločne s paprikou a baklažánom vložíme do hlbokej misy.
2. Potom pridáme lístky z tymianu a rozmarínu. Pokvapkáme 5 lyžicami olivového oleja a dôkladne premiešame. Panvicu nasucho rozpálime a zeleninu ogrilujeme z každej strany asi 2 minúty. Opečenú zeleninu osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
3. Na plátok chleba natrieme cibuľové čatní a potom postupne ukladáme papriku, baklažán a cuketu. Pokvapkáme krémom z balzamikového octu, prikryjeme druhým plátkom chleba a zľahka stlačíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #piknik #studené občerstvenie #piknikový kôš

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...