Pozitívne body pre bravčové mäso

Pri nákupe mäsa vyhráva u bravčového mäsa cena aj rozmanitosť.

17.06.2017 17:00
zpekaná bravčovina Foto:
Zapečené bravčové s cestovinami.
debata

Skvelá chuť i dobrá cena

Bravčové mäso síce tepelne upravujeme dlhšie ako mäso hydinové, naopak, kratšie ako mäso hovädzie, ale aj králičie, baranie či mäso z diviny. Aj keď má bravčové svoju chuť, tá nie je výrazná. Pretože sme naň v našich končinách zvyknutí, bravčové nám chutí alebo prinajmenšom neprekáža. Navyše ani jeho cena nie je vysoká.

Bravčovina je univerzálne mäso

Azda najväčšou výhodou bravčového mäsa je jeho univerzálne použitie. Môžeme ho piecť, variť, dusiť či grilovať. Z celých rozklepaných kusov pripravujeme rolády, môžeme si ho upraviť nakrájané na malé kúsky alebo zomleté. K bravčovému sa hodia takmer všetky druhy korenia – od čierneho korenia, klasickej rasce či majoránu cez maďarskú papriku po indické karí a čínsku sójovú omáčku.

Vareškov tip: Glazované bravčové karé

V malom kastróliku mierne zahrejeme 3 lyžice slivkového džemu a 2 lyžice sójovej omáčky. Štyri osolené, čiernym a kajenským korením ochutené plátky bravčového karé grilujeme na rošte z každej strany asi 7 minút a počas grilovania ho potierame pripravenou horúcou slivkovou omáčkou.

Pečieme v rúre

Ak sa rozhodneme pre pečenie v rúre, v každom prípade netreba nezabudnúť na zatiahnutie mäsa rýchlym opečením na panvici. Mäso, ktoré vkladáme do panvice, okoreníme, ale nesolíme, to robíme až pri vložení do rúry. Treba aj pripomenúť, že na panvici by sme nemali mať príliš veľa tuku, pretože inak by sa povrch mäsa správne nezatiahol.

Zapečené bravčové s cestovinami

Potrebujeme:
500 g bravčového mletého mäsa, 400 g nakrájaných konzervovaných paradajok, 300 ml mlieka, 250 g cestovín (kolienok), 250 g nastrúhaného syra čedar, 150 g paradajkového pretlaku, 2 rozšľahané vajcia, 2 najemno nasekané cibule, 100 ml červeného vína, 4 strúčiky cesnaku, 20 g masla, 20 g hladkej múky, 1 PL slnečnicového oleja, 1 kl cukru, 1 kl oregana, 1/2 kl škorice, 1/2 kl nastrúhaného muškátového orieška, 2 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Na panvici rozohrejeme olej. Vložíme mäso, rozdrvený cesnak a cibuľu a všetko asi 5 minút prudko opekáme. Pridáme paradajky, paradajkový pretlak a víno a mierne asi 15 minút podusíme. Potom pridáme cukor, oregano, škoricu, bobkový list, soľ, korenie a dusíme ďalších 10 minút.
2. Do hrnca s vodou dáme variť cestoviny, ktoré asi po 8 – 10 minútach scedíme a odložíme nabok. Žiaruvzdornú misu vymastíme maslom. Poukladáme do nej polovicu mäsovej zmesi, ktorú prekryjeme vrstvou kolienok. Pokračujeme ďalšou vrstvou mäsa a navrch dáme záverečnú vrstvu kolienok.
3. Misu vložíme do rúry a cestoviny s mäsom zapekáme asi 20 minút. Medzitým pripravíme syrovú omáčku: V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania ju osmažíme, postupne prilievame mlieko. Asi 5 minút povaríme, odstavíme, primiešame syr, vajcia, muškátový oriešok a osolíme, prípadne okoreníme. Zapekaciu misu vyberieme z rúry, cestoviny prelejeme syrovou omáčkou a ešte 20 minút dopečieme dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #recept #bravčovina #bravčové mäso

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...