Skvelé jedlá k peknému vínu

Dobré víno prináša pôžitok z nápoja i jedla. Najmä to slovenské, ovenčené mnohými medailami.

11.06.2017 17:20
tagliatelle, huby Foto:
Tagliatelle s lesnými hubami sa skvele hodia k vínu.
debata

Vychytené špeciality a víno

Na doplnenie všeobecného prehľadu o kombinácii vína a jedla môžeme uviesť aj konkrétne príklady. Napríklad paštéty, údeniny a syry si skvele rozumejú so sviežimi bielymi aj ľahšími červenými vínami a vychytené špeciality ako foie gras či zrelé, tučné modré syry výborne sprevádza víno ušľachtilej sladkosti.

Ázia, ryby, cestoviny a víno

K modernej ázijskej kuchyni podávame sladšie víno s bohatou arómou, ktoré si dobre poradia s pikantnou chuťou, pri rybách záleží na spôsobe prípravy, čím je ryba jemnejšia a menej mastná, tým ľahšie víno treba vybrať. Cestovinám doprajeme víno podľa druhu omáčky, ak je napríklad paradajková, volíme stredne plné červené víno.

Jedinečné chute

Prvou aj poslednou zásadou je, že síce existujú všeobecné a tradične zaužívané pravidlá správnej kombinácie vína a jedla, každý človek má však iné zmyslové vnemy, preto kombinácia jedla a vína ponúka aj mnoho rôznych pohľadov a je pre každého jedinca špecifická, a tak aj výber vhodného vína k podávanému jedlu je často vecou jedinečného vkusu.

Vareškov tip: Rizoto s pečenými paradajkami a parmskou šunkou

Ryžu opečieme na olivovom oleji a zalejeme paradajkovým džúsom. Necháme variť domäkka a pridáme kúsky paradajok. Parmskú šunku nakrájame na tenké plátky a usušíme do chrumkava pod grilom. Smotanu prevaríme s parmezánom a vytvoríme hladký krém. Nakoniec pridáme maslo a vytvoríme hladké rizoto.

Cestovinová pochúťka k vínu: Tagliatelle s lesnými hubami

Potrebujeme:
cestoviny tagliatelle, 1 veľká cibuľa, 350 g čerstvých lesných húb, 100 g anglickej slaniny, 2 paradajky, parmezán, olivový olej
Postup:
1. Najskôr speníme na olivovom oleji cibuľu a pridáme na kocky nakrájanú anglickú slaninu. Potom opražíme aj pokrájané lesné huby, podlejeme trochou vody a dusíme, až kým huby nezmäknú.
2. Potom pridáme olúpané a nadrobno nakrájané paradajky a chvíľku povaríme. Dochutíme soľou a bazalkou.
3. Medzitým uvaríme cestoviny do polomäkka a podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #špeciality #talianska kuchyňa #kvalitné víno

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...