Biele vína sú vhodné k všetkým bielym mäsám (hydina, ryby, morské plody, teľacie mäso) a vybraným syrom. Červené vína sú vhodné na podávanie tmavých pokrmov, ako sú tmavé mäsá a omáčky. Uvádzame ukážku vhodných kombinácií mäsa a vína.
Hovädzie mäso a víno
K studenému mäsu a predjedlám z neho sa hodia najmä červené vína, hoci tradičná Frankovka, Rulandské modré či Svätovavrinecké. K steakom pasuje plnšie červené: Dunaj či Cabernet Sauvignon. Skúste aj nové slovenské odrody: Hron, Rimava, Rudava, Nitria, Váh či Torysa.
Bravčové mäso a víno
K bravčovému mäsu pasujú plné červené vína. Odporúčame: nové slovenské odrody, najmä Dunaj a Hron, potom Rulandské modré, Frankovku a Modrý Portugal, ale i Cabernet Sauvignon. K ľahkým úpravám skúste aj biele: Rulandské, Veltlínske zelené, Rizling vlašský…
Teľacie mäso a víno
Teľaciemu svedčí výraznejšie biele či ružové víno: Breslava, Milia, Rizling vlašský, Leánka, Rizling rýnsky i vlašský, Veltlínske zelené, Neuburské, Müller Thurgau. Z rosé Frankovka, Svätovavrinecké, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Biela hydina a víno
K ľahkému bielemu hydinovému mäsu, kuracine a morčacine, sa zvyknú podávať svieže biele vína Müller-Thurgau, Rulandské biele, Veltlínske zelené. Skúste aj Breslavu, Miliu, Silvánske zelené, Sauvignon či Devín, alebo tokajské odrody Furmint, Lipovinu či Muškát žltý.
Kačica, hus a víno
K ťažšiemu hydinovému mäsu, pečenej kačici či husi, sa nalievajú najmä červené vína. Odporúčame tradičnú Frankovku a Dunaj či Hron, oceníte aj Rulandské modré, Svätovavrinecké, Modrý Portugal či Dornfelder. Milo prekvapí aj suché či polosuché ríbezľové víno.
Divina a víno
Divine sa páčia červené vína. Frankovka, Svätovavrinecké, Modrý Portugal. Jedinečne chutí aj s novými slovenskými odrodami: Dunajom, Hronom, Rimavou, Rudavou, Nitriou, Váhom, Torysou. Skúste aj Alibernet, Merlot či Cabernet Sauvignon.
Baranie mäso a víno
Baranie mäso patrí k ťažším druhom mäsa, preto si vyžaduje plnšie chute a arómy vína. K baranine preto skúste najmä staršie červené vína. Najčastejšie sa odporúča Frankovka, Svätovavrinecké, Dunaj, Hron, Cabernet Sauvignon, skúste aj Cabernet Frank.
Jahňacie mäso a víno
Jahňacie mäso je oproti baranine ľahšie, preto sa k nemu hodia najmä biele a ružové vína. Odporúčame Veltlínske zelené, Silvánske zelené, Breslavu, Furmint, z rosé najmä Frankovku.
Teľacie kotlety s píniovými orieškami
Potrebujeme:
2 veľké teľacie kotlety, 2 PL olivového oleja, 1 PL masla, 100 g malých šampiňónov, 50 ml portského vína, 50 ml vody, 30 g píniových orieškov, 50 ml smotany, petržlenová vňať, morská soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Najskôr nakrájame šampiňóny na tenké plátky. Mäso okoreníme a osolíme. Rozohrejeme panvicu a na masle a olivovom oleji osmažíme kotlety z oboch strán dozlata.
2. Ak treba, mäso na chvíľu vyberieme a panvicu očistíme, aby sa v nej pokrm nepripekal. Mäso vrátime späť na panvicu, pokračujeme pri vyššej teplote, podlejeme portským vínom a keď začne bublať, pridáme vodu. Ešte zvýšime teplotu, keď bude omáčka opäť bublať, pridáme všetky šampiňóny, píniové oriešky a smotanu.
3. Potom zmiernime teplotu a povaríme za občasného miešania do zhustnutia omáčky. Na záver ešte panvicu čiastočne prikryjeme pokrievkou a posledných 10 minút necháme dusiť.