Kapitolky z histórie jahôd

Jahoda krásne vonia a nepotrebuje veľa cukru. Preto s "kráľovnou ovocia" radi experimentujeme nasladko i naslano.

07.06.2017 17:00
tvarohové knedle s jahodami Foto:
Tvarohové knedle s jahodami.
debata

Kráľovské ovocie

Jahody sa často nazývajú kráľovským ovocím. Hoci ich história je omnoho staršia než stredoveké kráľovské monarchie. Archeológovia zistili, že už človek z kamennej doby si pochutnával na divorastúcich jahodách. Prvé dochované správy o jahodách a najmä o ich liečivých účinkoch pochádzajú od slávneho gréckeho lekára Hippokrata a už v starom Ríme jahody pestovali ako lahôdkové ovocie.

Prvotné odrody

Prvé odrody jahôd sa skoro vôbec nepodobali na dnešné veľkoplodé. Boli to vlastne plané formy lesných jahôdok, najmä jahody obecné s plodmi ľahko oddeliteľnými, ďalej jahoda truskavec s malými, ťažko oddeliteľnými plodmi, ale neskôr aj známa trávnica s kalichom pevne priľahlým k jahode, ktorá aj dnes rastie na lúkach a medziach a je vyhľadávaným lesným ovocím.

Vareškov tip: Nátierka s gorgonzolou a jahodami

Niekoľko jahôd umyjeme, necháme ich odkvapkať a nakrájame ich na drobné kocky. Potom ich zmiešame s najemno nasekanou jarnou cibuľkou, so 100 g gorgonzoly, ktorú sme roztlačili vidličkou, spolu s 25 g masla a 25 g nátierkového masla a čerstvým nasekaným kôprom. Pripravenú nátierku necháme v miske vychladiť.

Chutné jahodové dobroty

Z jahôd môžeme pripraviť nepečené torty, zdravé sušienky aj chutnú jahodovú omáčku. Deťom bude chutiť jahodové tiramisu v pohári. Je to rýchle a veľmi jednoduché. Ovocie navyše môžeme meniť podľa toho, aký aktuálny obsah chladničky máme.

Tvarohové knedle s jahodami

Potrebujeme:
500 g mäkkého tvarohu, 250 g polohrubej múky, 100 g masla, 2 žĺtky, práškový cukor, kyslá smotana, jahody
Postup:
1. Tvaroh zmiešame s polohrubou múkou a so štipkou soli, pridáme žĺtky a spracujeme na hladké cesto. Cesto necháme asi pol hodiny v chlade. Potom z neho na pracovnej ploche posypanej múkou vytvarujeme valčeky.
2. Z valčekov odkrajujeme rovnomerné plátky. Tie postupne plníme jahodami, ktoré sme predtým dobre umyli, osušili a zbavili stopky. Vytvarujeme knedle a vložíme ich do vriacej osolenej vody. Varíme 8–10 minút, keď sú uvarené, samy vyplávajú na povrch.
3. Po dovarení knedle vyberieme a poprepichujeme špajľou alebo vidličkou. Podávame s kyslou smotanou, posypané práškovým cukrom a poliate rozpusteným maslom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #príprava #ovocie #recept #jahody

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...