Jahodové prekvapenia: Veľa vlákniny a málo cukru!

Keď do kuchyne vstúpi slovenská jahoda, je cítiť leto na tanieri.

04.06.2017 17:30
jahody, špargľa, gorgonzola Foto:
Špargľový šalát s jahodami a s gorgonzolou.
debata (2)

Jahody obsahujú veľa „mäkkej“ vlákniny

Jahody obsahujú predovšetkým vodu, ale sú bohatým zdrojom vitamínov A, B, C, E a minerálnych látok, najmä bóru, draslíka, fluóru a fosforu. Na ovocie obsahujú jahody prekvapujúco veľa vlákniny, najmä tej „mäkkej“, ktorá je ľahko stráviteľná. Prekvapujúci je aj nízky obsah prírodného cukru. Preto ich odborníci odporúčajú pri najrôznejších diétach.

Aktívny druh ovocia

V ľudovom liečiteľstve sa tradične využívali na prečistenie zažívacieho traktu a zlepšenie látkovej výmeny. Navyše jahody výrazne zvyšujú sexuálnu výkonnosť oboch pohlaví, čo je dané podľa odborníkov vysokým obsahom zinku v semienkach tohto ovocia. Navyše obsahujú kyselinu ellagovú, ktorá bráni karcinogénom meniť zdravé bunky na nádorové.

Nezabudnite na jahody mrazené

Ak si jahody chceme vychutnať aj v zime a zároveň ich mať vždy poruke, môžeme ich dať zmraziť alebo zavariť. Výborné sú však aj marmelády alebo džemy, ktoré zvládne aj začiatočník. Stačia na to jahody a cukor. Jahody aj džemy môžeme navyše použiť na prípravu múčnikov aj ako chutné raňajky.

Súčasť miešaných nápojov

Jahody patria aj do nápojov a často zvýraznia chuť miešaného nápoja. Obľúbené je napríklad jahodové mochito a vynikajúcou chuťou mäty a čerstvých jahôd. Netreba zabudnúť na deti, ktoré často obyčajnú vodu piť nechcú. Ale aby sme im nedávali sladké nápoje, pripravíme im domáci čaj s jahodami. V teplých dňoch ho stačí vychladiť a ozdobiť jahodami.

Vareškova poradňa

Ak si radi robíme doma smoothie, snažíme sa ho pripraviť tak, aby nás nápoj osviežil, ale aj dodal energiu. Niekedy ho totiž môžeme zvoliť ako alternatívu raňajok alebo ako rýchlu desiatu či dobíjanie energie po športovom výkone či inej fyzickej námahe. Smoothie môžeme rôzne kombinovať, pridávať rôzne druhy ovocia, ale aj zeleninu. Do smoothie možno pridať aj chia semienka, slnečnicové či ľanové semiačka.

Jahodová pochúťka: Špargľový šalát s jahodami a so syrom

Potrebujeme:
500 g zelenej špargle, 1 balenie valeriány, 250 g čerstvých jahôd, 6 PL olivového oleja, 2 kl balzamikového octu, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL citrónovej šťavy, 150 g gorgonzoly, 1 hrsť píniových orieškov na posypanie
Postup:
1. Ak je zelená špargľa čerstvá, nemusíme ju šúpať, stačí jej odkrojiť asi 2 cm z koncov, ktoré môžu byť drevnaté. Takto pripravenú špargľu dáme do vriacej osolenej vody a varíme ju asi 3 minúty. Potom špargľu dáme do misy s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia, špargľa zostane zelená a chrumkavá.
2. V mise pripravíme nálev – vyšľaháme dohladka spolu olivový olej, balzamikový ocot, citrónovú šťavu, soľ a korenie, až kým sa chute spoja. Jahody očistíme a nakrájame na polovice, píniové oriešky na suchej panvici na miernom ohni opražíme dozlatista a dáme nabok.
3. Do misy s nálevom dáme valeriánu a premiešame ju. Ochutený šalát rozdelíme na taniere. Naň dáme na 5 cm kúsky nakrájanú schladenú špargľu, pripravené jahody a kocky syra. Nakoniec všetko posypeme píniovými orieškami a môžeme pokvapkať pár kvapkami olivového oleja a balzamikového octu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #príprava #recept #jahody #špargľa #gorgonzola

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....