Zážitky s jahodovým smoothie

Už „jahodové obdobie“ na konci jari a začiatku leta neraz prináša vysoké teploty ovzdušia, ktoré sa snažíme zmierniť nejakým tým osviežujúcim nápojom.

03.06.2017 11:10
jahodový koktejl, jahody Foto:
Jahody sa výborne kombinujú s banánmi.
debata

Populárne sú dnes najmä mixované ovocné pochúťky v podobe smoothie. Práve jahody sa tu dajú kombinovať s rozmanitým ovocím. A pretože jahody aj iné ovocie obsahujú veľa užitočných látok, smoothie nielen osvieži, ale aj prospeje.

Jahodové smoothie s kivi a banánom

Kivi olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, jahody opláchneme, banán olúpeme a potom všetko spoločne vložíme do smoothie mixéra, zalejeme vodou a rozmixujeme dohladka. Ak máme banány dostatočne vyzreté, netreba smoothie riediť vodou. V prípade, že smoothie chceme dosladiť, použijeme ideálne med.

Jahodové smoothie s černicami a hroznom

Čerstvé černice nasypeme do smoothie mixéra, pridáme čerstvé jahody a pár guľôčok hrozna. Do zmesi nasypeme niekoľko kociek ľadu a zalievame obyčajnou vodou. Smoothie nápoj mixujeme dohladka – asi 2 minúty. Tento ostružinový smoothie nápoj má veľmi príjemnú a jazyku lahodiacu chuť. Môžeme zľahka osladiť.

Jahodové smoothie s jabĺčkom a goji

Niekoľko hrstí jahôd dôkladne umyjeme a vložíme do smoothie mixéra, z jablka odstránime orezaním šupku a nakrájame ho na menšie kúsky, ktoré potom nasypeme k jahodám, pridáme hrsť goji, tri až štyri kocky ľadu a zalejeme vodou podľa chuti. Potom mixujeme asi dve minúty v smoothie mixéri. Sladiť nemusíme.

Jahodové smoothie s ananásom

Jahody najprv opláchneme vodou a nakrájame na menšie kúsky, banán olúpeme a nakrájame takisto na malé kúsky, z ananásu odrežeme kôru a nakrájame ho na menšie kúsky, pridáme ľadové kocky podľa chuti a potreby a zalejeme vodou. V smoothie mixéri celú zmes rozmixujeme dohladka. Sladíme podľa chuti.

Jahodové smoothie s mandľovým mliekom

Jahody opláchneme vodou a nakrájame ich na menšie kúsky, banán olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, pridáme ľadové kocky podľa potreby a všetko zalejeme studeným mandľovým mliekom. V smoothie mixéri potom všetko rozmixujeme dohladka. Ak použijeme nesladené mandľové mlieko, môžeme nápoj dosladiť.

Jahodové smoothie s karambolou

Jahody očistíme a opláchneme vodou, nakrájame na menšie kúsky, banán olúpeme a nakrájame na malé kúsky, jabĺčko olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou a pridáme karambolu podľa chuti. V smoothie mixéri všetko rozmixujeme dohladka. Takto pripravený nápoj je decentne kyslý po karambole.

Jahodové smoothie s melónom

Jahody opláchneme vodou a nakrájame na menšie kúsky, žltý melón zbavíme šupky a nakrájame k jahodám, zalejeme mandľovým mliekom a pridáme kávovú lyžičku medu a posypeme goji. Vo smoothie mixéri všetko rozmixujeme dohladka. Jahody zvýraznia chuť melóna a med celý nápoj príjemne zjemní.

Jahodové smoothie s hruškou

Jahody opláchneme vodou a nakrájame na menšie kúsky, hrušku olúpeme a nakrájame na drobné kúsky, môžeme pridať niekoľko kociek ľadu a zalejeme vodou. V smoothie mixéri všetko rozmixujeme dohladka. Kombinácia jahôd a hrušky je lahodná, ak chceme dosiahnuť kyslastú chuť nápoja, pridáme karambolu.

Studený jahodovo-banánový koktail

Potrebujeme:
250 g jahôd, 2 banány, 300 ml mlieka, 2 PL cukru, 3 kopčeky vanilkovej zmrzliny, 100 ml vaječného koňaku, 1 PL citrónovej šťavy
Postup:
1. Banány najskôr olúpeme, nakrájame na kolieska alebo kúsky, rozmixujeme s citrónovou šťavou, polovičným množstvom mlieka, vaječným likérom, lyžicou cukru a všetko prelejeme do džbána.
2. Do čistého mixéra nasypeme jahody, pridáme tri kopčeky vanilkovej zmrzliny, zvyšok cukru a druhú polovicu mlieka a rozmixujeme.
3. Jahodový koktail nalejeme do pohárov a do stredu pomaly dolejeme banánový koktail. Koktail môžeme premiešať, ale nemusíme. Každý pohár ozdobíme kolieskom banána a jahodou napichnutými na okraji pohára alebo na ozdobnom špáradle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #jahody #smoothie #koktail

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...