Špeciality za pár eur

Príprava jedál z vnútorností chce trpezlivosť i kreativitu, aby sa lacná surovina premenila na lahôdku hodnú zážitkovej gastronómie.

28.05.2017 11:00
bravčový jazyk, vnútornosti Foto:
Bravčový jazyk so smotanovou omáčkou.
debata

Lahodnosť hovädzieho jazyka

Hmotnosť hovädzieho jazyka sa pohybuje od 1 kg až do 2,5 kg a predáva sa nasolený, údený alebo čerstvý. Je to tuhý sval, preto musíme čerstvý hovädzí jazyk variť aj 3 hodiny. Uvarený je vtedy, keď sa jeho špička dá ľahko prepichnúť. Po uvarení je nutné z každého jazyka stiahnuť kožu.

Ružový a chutný teľací brzlík

Brzlík je žľaza s vnútornou sekréciou vyvinutá u teliat, počas rastu a pohlavného dospievania zaniká. Má ružovú farbu a tuhšiu konzistenciu. Pred prípravou ho namočíme na 2 hodiny do studenej vody, aby sa uvoľnili zvyšky krvi. Potom ho sparíme vriacou vodou, po 10 minútach ochladíme v studenej vode a odblaníme. Teľací brzlík môžeme piecť, variť, dusiť i smažiť.

Držková klasika

Keď sa povie hovädzí žalúdok, vybavia sa kuchárovi samozrejme držky. Tie je najjednoduchšie kúpiť predvarené. Kulinári však radi pracujú aj s hydinovými žalúdkami, s ktorými sa varí podobne ľahko ako s pečeňou – okrem polievok sa hodia napríklad na ragú. Podobne ako pečeň majú žalúdky vysoký obsah železa, vitamínu B, A a nízky obsah tuku.

Vareškova poradňa

Droby a drobky (tak ako ostatné potraviny), ktoré boli už raz rozmrazené, znovu nemrazíme, ale spracujeme ich a zmrazíme ako hotové jedlo. Pred spracovaním vnútorností (pečeň, srdce, ľadvinky) ich odblaníme, vykrojíme žilky a močovody. Mozoček sparíme horúcou vodou, opláchneme studenou a odblaníme. Vnútornosti tepelne upravujeme najlepšie čerstvé.

Pochúťková svalovina: Bravčový jazyk so smotanovou omáčkou

Potrebujeme:
1 kg bravčového jazyka, soľ, mleté čierne korenie, 1 cibuľa, 1 bobkový list, hladká múka, voda, kyslá smotana, ocot, olivy na ozdobu
Postup:
1. Jazyky dáme variť do osolenej vody, pridáme korenie, soľ, bobkový list a očistenú cibuľu. Po uvarení jazyky vyberieme, namočíme do studenej vody a olúpeme blanu.
2. Mäso nakrájame podľa potreby na malé časti a vložíme ich späť do precedeného vývaru. Vývar zahustíme smotanou, ktorú rozmiešame s hladkou múkou a urobíme hladkú bielu omáčku.
3. Podľa chuti prilejeme do omáčky nepatrné množstvo octu (nemusí to byť) a krátko povaríme. Podávame s knedľou alebo cestovinami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #vnútornosti #zážitková gastronómia #držky

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...