Chutné, chudé, zdravé a lacné srdce na tanieri

Nech nikto nemávne rukou nad jedlami z vnútorností. Sú chutné a často preveria zručnosť nejedného kuchára.

27.05.2017 11:10
ragú, drobky, vnútornosti Foto: ,
Ragú z morčacích z drobkov.
debata

Hovädzia i bravčová pochúťka

Bravčové alebo hovädzie srdce je druh mäsa, proti ktorému nemajú odborníci na výživu nijaké námietky. Neobsahuje žiadny tuk a je úplne čisté, pretože je stále premývané krvou. V súčasnosti je hovädzie srdce skôr vzácnosťou. Ak nejaké srdce mäsiar ponúka, ide takmer vždy o srdce bravčové. Je menšie ako hovädzie, ale úprava je úplne rovnaká ako pri hovädzom.

Nízkokalorická svalovina

Kilogram čistej svaloviny srdca má iba 1 020 až 1 140 kilokalórií (kuracie prsia bez kože majú okolo 1 508 kcal, bravčové stehno 2 085 kcal). Po srdci teda nepriberieme. A zaujímavý je aj obsah živín: sú to najmä vitamíny A, B a C. Srdce pri zabíjačke sa pridáva do tlačenky, kde tvorí jej najchudšiu zložku. Jedno bravčové srdce váži asi 600 g. Pre štvorčlennú rodinu jedno srdce na obed postačí.

Vareškov tip: Viedenské srdce

Srdce nakrájame na kúsky a uvaríme s bobkovým listom, 8 zrnkami čierneho korenia (dáme do sitka alebo kúska gázy, potom len celé vyberieme) v osolenej vode domäkka. Keď je srdce polomäkké, pridáme na kocky nakrájané sladkokyslé uhorky. Zásmažku zalejeme vývarom zo srdca, pridáme 1 lyžičku sardelovej pasty, dolejeme mliekom a smotanou, dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.

Hydinová polievka z vnútorností

Väčšina kuchárov nedá dopustiť napríklad na hydinové vnútornosti. A veľmi chutná býva napríklad polievka, ktorá obsahuje hydinové pečienky, hydinové žalúdky a srdiečka. Práve táto trojka patrí do hustej zarábanej polievky z husích alebo kačacích drobov, ktorú Česi nazývajú kaldoun a ktorá sa neraz ocitá na ich sviatočnom stole a dopĺňa pečenú hus či kačku.

Bravčové srdce na hubách

Potrebujeme:
600 g bravčového srdca, voda, 2 strúčiky cesnaku, 4 zrnká čierneho korenia, 4 zrnká nového korenia, 60 g masti, 40 g cibule, 200 g húb, rasca, soľ, mleté čierne korenie, 1 kl mletej červenej papriky, vývar z jazyka, 10 g nasucho opraženej hladkej múky
Postup:
1. Umyté srdce vložíme do vody, do ktorej sme pridali strúčiky cesnaku a zrnká korenia. Mäkké srdce vyberieme do studenej vody a nakrájame na menšie kúsky.
2. Na masti speníme najemno nakrájanú cibuľu, pridáme umyté, očistené a na menšie kúsky nakrájané huby, rascu, korenie a papriku a za občasného miešania dusíme vo vlastnej šťave.
3. Potom huby podlejeme naberačkou vývaru. Udusené huby zaprášime múkou, zamiešame a podľa potreby rozriedime vývarom. Do dusených húb vložíme nakrájané srdce. Podľa chuti dosolíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #vnútornosti #bravčové srdce #hovädzí jazyk

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...