Svetlý či tmavý? Aký mak na čo použiť? Radí Jaroslav Žídek

Aj vy si občas pochutnáte na lahodnej makovej štrúdle? Pripravuje obľúbené makové šúľance?

22.05.2017 17:00
Jaroslav Židek Foto:
Šéfkuchár Jaroslav Žídek.
debata (1)

Ak to robíte často, už určite rozoznáte, či ste zohnali kvalitný mak. Ak ho v kuchyni používate zriedka, dajte si pozor, aby ste chuť koláčov nepokazili nekvalitným makom.

„Kvalitný mak by nemal byť horký. Ak je napríklad zle uskladnený, stratí nielen svoju arómu, podobne ako orechy, ale získa aj horkastú chuť. Ak kvalitný mak nameliete a ochutnáte, určite by namal byť horký a ani cítiť olejovou zatuchnutosťou,“ opisuje šéfkuchár Jaroslav Žídek.

Pestovanie a spracovanie maku má na Slovensku dlhú históriu. Známou pestovateľkou maku je farmárka Gabriela Čechovičová z Jarnej. Mak od nej má miesto aj v kuchyni známeho šéfkuchára. „S Gabikou Čechovičovou sa poznám dlhé roky a mak kupujem výlučne od nej. A nielen ten. Dokonca som prestal robiť aj makovú štrúdľu. Na čo? Beriem ju od Gabiky, na tú jej nemá nikto,“ prezradil.

Pestovanie maku má tradíciu nielen na Slovensku, ale aj v susedných Čechách či v Maďarsku. „Zaujímavosťou ale je, že napríklad do Švédska mak zo Slovenska ako darček priateľom nepriveziete. Cez kontrolu na letisku sa vám ho dostať nepodarí,“ spomína šéfkuchár.

Možno ste nevedeli, že okrem tmavého maku existuje aj mak biely. „Keď robím klasické šúľance, tak použijem tmavý mak, pretože ľudia by na biely asi reagovali zvláštne, hoci rozdiel v chuti je minimálny. Svetlý mak napríklad pridávam do plniek, pretože, keď sa pomelie má inú konziscenciu, dá sa lepšie formovať.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mak #pestovanie #Jaroslav Žídek #Gabriela Čechovičová

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...