Vhodnosť potravín i obozretnosť pri celiakii

Bohužiaľ lepok je v skrytej forme prítomný aj v potravinách, ktoré na prvý pohľad nemajú s jeho prítomnosťou nič spoločné.

08.05.2017 14:00
červená šošovica, bezlepková diéta Foto:
Polievka z červenej šošovice.
debata

Skrytý lepok obsahujú napríklad niektoré druhy kečupu, tatárskej omáčky, horčice… Okrem toho by si celiatici mali dávať pozor na to, čo pijú. Lepok totiž obsahuje aj pivo alebo niektoré druhy tvrdého alkoholu, napríklad whisky.

Veľmi vhodná je zelenina

Veľmi vhodnými potravinami pre celiatikov sú rôzne druhy surovej zeleniny, ale aj tepelne upravená zelenina bez zahustenia, mrazená zelenina bez ďalších prísad, zeleninové šťavy, zeleninové pyré bez prísad, prípadne zahustené bezlepkovou múkou. Pozor na hotové zeleninové pokrmy s nevhodnými prísadami, napríklad polotovary so strúhankou či s múkou.

Z rizík bezlepkovej diéty

Bezlepkové potraviny majú spravidla vyšší glykemický index a obsahujú viac sacharidov. Z tohto dôvodu môže človek pozorovať nárast hmotnosti. Je preto vhodné strážiť množstvo prijatej a vydanej energie aj jednotlivé potraviny, ktoré celiatik konzumuje. Dôležité je tiež dodávať telu vlákninu, minerálne látky a niektoré vitamíny.

Všetky druhy strukovín sú dobré

Vhodné pre celiatikov sú všetky druhy suchých semien (šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sója), strukovinové múky, strukovinové vločky, sójové bôby, vločky, sójová krupica, pražené sójové bôby, sójové mlieko, sójový jogurt, sójové klíčky, neochutené tofu, sojanéza… Pozor však na sójové omáčky, sterilizované strukoviny s omáčkami a ďalšie výrobky zo strukovín, pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové.

Vareškov tip: Cuketové placky s kukuričnou múkou

Cuketu nastrúhame na rezance a v miske posolíme, aby pustila šťavu. K cukete potom pridáme kukuričnú múku, vajce, korenie a prelisovaný cesnak. Všetko dobre premiešame a podľa potreby pridáme ešte múku. Z cesta tvoríme placky, ktoré upečieme. Ochutíme dresingom, ktorý pripravíme zmiešaním kyslej smotany, nastrúhaného cesnaku a citrónovej šťavy.

Polievka z červenej šošovice

Potebujeme:
1 PL kokosového oleja, 1 cibuľa, 1 hrnček červenej šošovice, 8 menších paradajok, 1 l vody alebo zeleninového vývaru, koriander, rímska rasca, sladká paprika, údená paprika, škorica, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Paradajky umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Paradajky môžeme aj olúpať, ak nemáme radi šupky v polievke. Na lyžici kokosového oleja opražíme cibuľu dozlatista.
2. Potom pridáme šošovicu, paradajky, premiešame a zalejeme vodou či zeleninovým vývarom. Zakryjeme pokrievkou a necháme bublať asi 15–20 minút do zmäknutia.
3. Nakoniec dochutíme koriandrom, rímskou rascou, sladkou a údenou paprikou, škoricou, soľou a korením. Premiešame, odstavíme z platne a ak chceme, môžeme rozmixovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #celiakia #lepok #bezlepková diéta #glutén

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...