Dobroty bez lepku

Jedálniček dnešných "bezlepkáčov" nemusí byť o nič chudobnejší ako u zdravých stravníkov.

07.05.2017 14:00
jahňacie plátky, bezlepková diéta Foto:
Jahňacie plátky v chutnej omáčke.
debata

Mäsa a rýb sa netreba báť

Pre celiatikov sú vhodné všetky druhy mäsa a rýb, samozrejme, okrem napríklad tých, ktoré si ostatná populácia pripravuje bežne v trojobale či v cestíčku. Treba si dať pozor aj na marinády a omáčky, pri ktorých si treba pozorne prečítať ich zloženie. Ideálna je zdravotne prospešná príprava mäsa – napríklad varením v pare.

Pozor na údeniny

Nevhodné sú údeniny (pokiaľ nie sú bezlepkové). Pozor si treba dať napríklad na kupované paštéty, nátierky z údenín, zabíjačkové výrobky – jaternice, krvavú tlačenku, zabíjačkovú kašu, hotové sekané, mäsové konzervy, hotové jedlá s mäsom neznámeho zloženia, paštéty z rýb (podľa zloženia), polotovary obalené v strúhanke – rybie prsty, hamburgery…

Vareškova poradňa

Celiatici veľa a často pečú po domácky. Preto je užitočné kúpiť si domácu pekáreň, ktorá uľahčí zložité prípravy pečenia, a navyše celiatici vďaka nej zvládnu pečenie oveľa rýchlejšie. Ak pekáreň nevlastníme, treba dbať aspoň na to, aby sme mali oddelené pekáče, najlepšie aj farebne odlíšené, nech sú jednoducho rozpoznateľné.

Bezlepková mäsitá pochúťka: Jahňacie plátky v chutnej omáčke

Potrebujeme:
40 g bezlepkovej múky, 1 kg jahňacích plátkov, 2 cibule, 1 PL masti, 100 g masla, 500 ml vývaru, 500 ml suchého bieleho vína, 1 pohárik octu, 1 pohárik brandy, 1 citrón, 1 kl strúhaného muškátového orieška, nastrúhaná citrónová kôra
Postup:
1. Cibuľu opražíme na masti a masle, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridáme jahňacie plátky obalené v bezlepkovej múke a smažíme na strednom ohni.
2. Mäso prelejeme vývarom. Keď sa vývar odparí, podlejeme plátky mäsa vínom a potom octom a brandy. Omáčku necháme dobre prevariť.
3. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a omáčku dochutíme citrónovou šťavou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Mäso potom vrátime späť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #celiakia #lepok #bezlepková diéta #glutén

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...