Špargľa pôsobí nielen detoxikačne a ako diuretikum, ale väčšinu ľudí po konzumácii trápi aj páchnuci moč. Môže to byť skutočne nepríjemné a dokonca aj otravné. Údajne sa však tento fenomén týka len každého druhého človeka.
Ako vzniká?
Špargľa obsahuje karboxylovú kyselinu, ktorá rastlinu chráni pred napadnutím baktériami. Ak telo premení kyselinu asparágovú na zapáchajúci moč, potom je to väčšinou geneticky podmienené. Ak tento gén chýba, moč nezapácha.
Nesignalizuje ochorenie
Samotná kyselina asparágová nezapácha. Iba proces odbúravania v tele a premena aminokyseliny môžu viesť k zlúčeniu, ktoré obsahuje síru. Prečo moč niektorých ľudí po konzumácii špargle zvláštne zapácha a iní s tým problém vôbec nemajú, ešte nebolo podrobne preskúmané. Isté každopádne je, že tento zápach je neškodný a v žiadnom prípade nesignalizuje žiadne ochorenie.