Druhy špargle a jej čistenie pred úpravou

Špargľa nám dáva znamenie, že aj v kuchyni definitívne zavládla jar.

01.05.2017 14:00
špargľa, zelenina, vitamíny, stravovanie, výživa Foto:
V gastronómii sa tradične podáva špargľa len s rozpusteným maslom.
debata

Farebné varianty

Najrozšírenejšími druhmi sú špargľa biela a zelená. Predáva sa aj špargľa fialová a ďalšie farebné kombinácie. Biela špargľa má hrubšie stonky a jemnú chuť, využíva sa častejšie v teplej kuchyni. Zelená špargľa má, naopak, stonky tenšie, jej chuť je viac horkastá a intenzívna.

Pomôže škrabka na zemiaky

Bielu špargľa pred úpravou umyjeme a celú olúpeme, ideálne pomocou škrabky na zemiaky. Zelenú špargľu stačí umyť a odrezať zdrevnatené spodné konce výhonkov. Ak chceme špargľu variť, odporúča sa vodu osoliť a variť stonky zviazané k sebe. Ľahšie sa nám bude vyťahovať z vody tak, aby sme ju nepolámali. Bielu špargľu varíme asi 12 minút, zelenej stačí 10 minút.

Klasika s maslom a majonézou

V gastronómii sa tradične podáva špargľa s rozpusteným maslom, majonézou, olivovým olejom alebo holandskou omáčkou, ktorá sa pripravuje zo žĺtkov a z masla. Špargľa sa dá pripraviť ako predjedlo alebo hlavné jedlo či príloha k bravčovému mäsu, šunke alebo sušenej šunke.

Polievky, rizoto aj nákypy

Zo špargle sa dajú uvariť aj ďalšie rozmanité pokrmy vrátane polievok, rizota, nákypov, ale aj sorbetov, môžeme ju tiež zapekať so syrom, uvariť s cestovinami alebo uvariť luxusnú krémovú polievku s krutónmi. Výborná je aj s krevetami, kurčaťom alebo hovädzím mäsom.

Vareškov tip: Špargľa s vínnou zálievkou

Do hrnca dáme vodu, ktorú osolíme. Keď začne vrieť, pridáme 500 gramov olúpanej bielej špargle a necháme variť asi 12 minút. Po uvarení špargľu scedíme. Zo 100 ml vínneho octu a rovnakého množstva olivového oleja vytvoríme zálievku, ktorou špargľu prelejeme. A podávame napríklad ako prílohu k mäsu.

Zeleninová delikatesa: Zelená špargľa s mätovým maslom a lososom

Potrebujeme:
4 filety lososa po 180 g, 90 g kuskusu, 1 strúčik cesnaku (najemno nasekaný), šťava z 1 citróna, 1 kl rasce, 1 kl mletého koriandra, 1 kl mletého zázvoru, trochu múky, 1 rozšľahané vajce, 1 kg zelenej špargle, 1 malá cuketa, 250 g strukov hrášku, 130 g masla, 1 PL dijonskej horčice, 1 vetvička mäty
Postup:
1. Filety lososa umyjeme a osušíme. Kuskus namočíme v miske s horúcou vodou, necháme napučiavať 5 minút a miešame s vidličkou. Miešanie zopakujeme po ďalších 5 minútach, rozložíme na tanier a necháme mierne obschnúť. Potom primiešame cesnak, citrón, korenie, rascu, koriander a zázvor.
2. Plátky lososa obalíme v múke, potom vo vajíčku a potom v korenenom kuskuse. Zelené stonky špargle blanšírujeme 2 – 3 minúty vo vriacej osolenej vode, vyberieme a schladíme ľadovou vodou.
3. Obaľované filety z lososa z oboch strán vypražíme v horúcom masle, vyberieme ich, pozdĺžne rozrežeme a udržiavame v teple. Rozohrejeme zvyšné maslo, pridáme horčicu, teplú špargľu, nakrájanú cuketu, hrášok a posypeme nasekanou mätou. Zeleninu rozložíme na taniere, vedľa uložíme plátky lososa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #špargľa

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...