Špargľové hodovanie

Špargľa má osobitú chuť, zaujímavý tvar, málo kalórií a ako tvrdil uý aj Hippokrates, rôznorodé liečivé účinky.

29.04.2017 11:00
špargľa s medvedím cesnakom Foto:
Špargľa s medvedím cesnakom.
debata

Špargľa podporuje plodnosť

Špargľa je ľahko stráviteľná a nedráždi zažívací trakt. Je nutrične veľmi hodnotná. Je to jedna z tých potravín, ktorá je výborná teplá i studená. Špargľa obsahuje kyselinu listovú, ktorá je veľmi dôležitá pre ženskú aj mužskú plodnosť. U žien ovplyvňuje ovuláciu a u mužov tvorbu zdravých spermií.

Najchutnejšie sú špičky

Špargľu lúpeme od špičky smerom nadol, najlepšie a najchutnejšie na špargli sú špičky, ale môžeme využiť aj šupky zo špargle, ktoré sa uplatnia v kuchyni na ochutenie polievok alebo ich môžeme usušiť a používať ako korenie do polievok.

Skladovať vo vlhkej utierke

Základné pravidlo hovorí, že dobrá špargľa je len úplne čerstvá špargľa. Ak špargľu nespotrebujeme hneď, musíme ju skladovať v chlade, vlhku a tme. Udržujeme ju vo vlhkej utierke alebo papieri pri teplote 5 – 7 °C, napustíme pohár s vodou a odrezanú časť ponoríme do vody. Neuskladnenú špargľu treba spotrebovať do 3 dní. Potom zvädne a stráca svoju kvalitu

Vareškova poradňa

Pri nákupe špargle treba venovať pozornosť najmä tomu, aby bola čerstvá, čo spoznáme tak, že po zatlačení nechtom na reznú plochu vyteká z rezu tekutina. Čerstvú špargľu zároveň nemožno ohnúť. Starostlivo si treba prezrieť stonky a špičky výhonkov, ktoré musia vyzerať sviežo. Špičky musia byť uzavreté, nikdy nie rozvinuté. Pri nákupe treba špargľu ovoňať, mala by mať jemnú charakteristic­kú arómu.

Cestoviny s kuracinou a so špargľou

Potrebujeme:
400 g cestovín, 300 g kuracích pŕs, 1 kl soli, 1 kl korenia na gyros, 200 g špargle, mleté čierne korenie, 200 g šľahačkovej smotany, parmezán, kukurica z konzervy, 6 cherry paradajok, olej
Postup:
1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Kuracie prsia očistíme, nakrájame na kocky, posypeme korením na gyros a opražíme na oleji.
2. Špargľu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a varíme s mletým čiernym korením. Hotovú špargľu dáme k opraženému mäsu.
3. Paradajky umyjeme, nakrájame na štvrtiny a pridáme k mäsu a špargli spolu s cestovinami a kukuricou. Na zmes nalejeme šľahačkovú smotanu a dusíme asi päť minút, hotové jedlo posypeme na tanieroch nastrúhaným parmezánom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #liečivé účinky #špargľa #jarná zelenina

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...