Špargľa sa pritom dá upravovať na mnoho rôznych spôsobov. Najčastejšie sa podáva varená, predvarená špargľa sa môže zamraziť. Možno ju pridávať do šalátov, cestovín či ako prílohu k mäsovým pokrmom. Môže sa tiež konzumovať čerstvá.
Blanšírovanie špargle
Blanšírovanie je základný proces tepelnej úpravy špargle, po ktorom sa špargľa môže zamraziť alebo ďalej použiť v rôznych pokrmoch. Na blanšírovanie treba pripraviť hrniec plný vody, ktorú uvedieme do varu a osolíme. Keď začne vrieť, vložíme do nej špargľu na 2 minúty. Potom ju vyberieme a ihneď schladíme ľadovou vodou, čím sa zastaví proces varenia. Farba bude stále krásne zelenkavá a chuť výrazná.
Varenie špargle v pare
Nielen pri špargli, ale aj pri inej zelenine je varenie v pare jedným z najzdravších spôsobov tepelnej úpravy, uchová sa tak veľa zdraviu prospešných látok. Ak nemáme parný hrniec, stačí napustiť hrniec vodou pár centimetrov od vrchu a vodu priviesť do varu. Do hrnca vložíme cedidlo (najlepšie antikorové), doň dáme špargľu a prikryjeme. Špargľu naparujeme 5 – 7 minút. Opäť sa zachová plná chuť a farba.
Restovanie špargle
Restovanie špargle je jedným z najrýchlejších spôsobov prípravy. Pred pražením je ideálne pokrájať špargľu na asi 5 cm kúsky. Potom už len dobre rozpálime panvicu, a keď je rozpálená, dáme do nej lyžicu olivového oleja a kúsky špargle. Špargľu pražíme asi 5 minút, pričom ju miešame, aby sa rovnomerne opražila zo všetkých strán. Potom ju osolíme a okoreníme a podávame ako prílohu k mäsu.
Pečenie špargle
Ďalším klasickým spôsobom tepelnej úpravy je pečenie špargle v rúre. Rúru treba rozpáliť na 200 °C. Na plech rozprestrieme papier na pečenie, naň potom rozložíme špargľu, pokvapkáme ju olivovým olejom, ochutíme ju soľou, mletým čiernym korením alebo aj inou obľúbenou koreninou. Potom dáme plech do rúry na 8 – 10 minút. Ďalšou možnosťou je obaliť špargľu v slanine alebo posypať syrom.
Surová špargľa
Špargľa je bohatá na obsah zdraviu prospešných látok, ktoré sa uchovajú najmä pri konzumovaní surovej špargle. V tomto stave je jej chuť najvýraznejšia a má najsilnejšie účinky. Čerstvú špargľu preto veľmi vhodne využijeme ako jednu zo zložiek zeleninových šalátov alebo sa môže dokonca pridávať do smoothie ako súčasť obľúbených zdravých mixovaných nápojov spolu s inými druhmi zeleniny.
Hrniec na špargľu
Na varenie špargle možno použiť špeciálny hrniec, ktorý je úzky a vysoký, vnútri je drôtený košík, ktorý slúži po varení ako cedidlo. Do hrnca sa naleje voda do troch štvrtín a privedie sa do varu. Do košíka sa umiestni špargľa hlavičkami nahor (hlavičky by nemali byť ponorené vo vode) a ponorí sa do vriacej vody. Nakoniec hrniec prikryjeme pokrievkou a podľa druhu špargle varíme požadovaný čas.
Špargľa s medvedím cesnakom a novými zemiakmi
Potrebujeme:
2 vajcia, 1,5 kg bielej špargle, 60 g medvedieho cesnaku, 2 kl horčice, 1 PL bieleho vínneho octu, 200 ml olivového oleja, 2–3 kl kapár, soľ, mleté čierne korenie, cukor, 1 kg malých nových zemiakov, 1/2 citróna
Postup:
1. Najskôr uvaríme vajcia asi 10 minút natvrdo, odložíme a necháme vychladnúť. Špargľu umyjeme, šupku olúpeme a drevnaté konce odrežeme. Z medvedieho cesnaku odstránime hrubé stonky. Potom ho umyjeme, osušíme a nakrájame. Vajcia olúpeme, rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky rozdrvíme vidličkou, dôkladne premiešame s horčicou a octom a vložíme do vysokej misy.
2. Do žĺtkovej zmesi primiešame opatrne olej, ktorý do zmesi lejeme pomalým tenkým prúdom a ručne mixujeme. Potom pridáme medvedí cesnak a krátko premiešame. Pridáme najemno nakrájané kapary a bielky. Ochutíme soľou, korením a štipkou cukru.
3. Zemiaky dôkladne umyjeme a varíme v šupke asi 20 minút. Citrón očistíme a nakrájame na plátky. Dva litre vody s plátkami citróna, lyžičkou soli a trochou cukru uvedieme do varu. Potom pridáme špargľu, zakryjeme a varíme 12 – 15 minút. Hotové zemiaky ošúpeme a dochutíme soľou. Špargľu scedíme a podávame s miešaným medvedím cesnakom a so zemiakmi.