Špargľa je skvelá a patrí na jarný stôl

Začala sa sezóna jarnej zeleniny, teda aj čoraz populárnejšej špargle. Niekto so špargľou ešte neprišiel do styku, iný ju varí denne, hoci stále nevie celkom presne, čo s ňou.

28.04.2017 12:00
špargľa Foto:
Špargľa sa môže konzumovať aj čerstvá.
debata

Špargľa sa pritom dá upravovať na mnoho rôznych spôsobov. Najčastejšie sa podáva varená, predvarená špargľa sa môže zamraziť. Možno ju pridávať do šalátov, cestovín či ako prílohu k mäsovým pokrmom. Môže sa tiež konzumovať čerstvá.

Blanšírovanie špargle

Blanšírovanie je základný proces tepelnej úpravy špargle, po ktorom sa špargľa môže zamraziť alebo ďalej použiť v rôznych pokrmoch. Na blanšírovanie treba pripraviť hrniec plný vody, ktorú uvedieme do varu a osolíme. Keď začne vrieť, vložíme do nej špargľu na 2 minúty. Potom ju vyberieme a ihneď schladíme ľadovou vodou, čím sa zastaví proces varenia. Farba bude stále krásne zelenkavá a chuť výrazná.

Varenie špargle v pare

Nielen pri špargli, ale aj pri inej zelenine je varenie v pare jedným z najzdravších spôsobov tepelnej úpravy, uchová sa tak veľa zdraviu prospešných látok. Ak nemáme parný hrniec, stačí napustiť hrniec vodou pár centimetrov od vrchu a vodu priviesť do varu. Do hrnca vložíme cedidlo (najlepšie antikorové), doň dáme špargľu a prikryjeme. Špargľu naparujeme 5 – 7 minút. Opäť sa zachová plná chuť a farba.

Restovanie špargle

Restovanie špargle je jedným z najrýchlejších spôsobov prípravy. Pred pražením je ideálne pokrájať špargľu na asi 5 cm kúsky. Potom už len dobre rozpálime panvicu, a keď je rozpálená, dáme do nej lyžicu olivového oleja a kúsky špargle. Špargľu pražíme asi 5 minút, pričom ju miešame, aby sa rovnomerne opražila zo všetkých strán. Potom ju osolíme a okoreníme a podávame ako prílohu k mäsu.

Pečenie špargle

Ďalším klasickým spôsobom tepelnej úpravy je pečenie špargle v rúre. Rúru treba rozpáliť na 200 °C. Na plech rozprestrieme papier na pečenie, naň potom rozložíme špargľu, pokvapkáme ju olivovým olejom, ochutíme ju soľou, mletým čiernym korením alebo aj inou obľúbenou koreninou. Potom dáme plech do rúry na 8 – 10 minút. Ďalšou možnosťou je obaliť špargľu v slanine alebo posypať syrom.

Surová špargľa

Špargľa je bohatá na obsah zdraviu prospešných látok, ktoré sa uchovajú najmä pri konzumovaní surovej špargle. V tomto stave je jej chuť najvýraznejšia a má najsilnejšie účinky. Čerstvú špargľu preto veľmi vhodne využijeme ako jednu zo zložiek zeleninových šalátov alebo sa môže dokonca pridávať do smoothie ako súčasť obľúbených zdravých mixovaných nápojov spolu s inými druhmi zeleniny.

Hrniec na špargľu

Na varenie špargle možno použiť špeciálny hrniec, ktorý je úzky a vysoký, vnútri je drôtený košík, ktorý slúži po varení ako cedidlo. Do hrnca sa naleje voda do troch štvrtín a privedie sa do varu. Do košíka sa umiestni špargľa hlavičkami nahor (hlavičky by nemali byť ponorené vo vode) a ponorí sa do vriacej vody. Nakoniec hrniec prikryjeme pokrievkou a podľa druhu špargle varíme požadovaný čas.

Špargľa s medvedím cesnakom a novými zemiakmi

Potrebujeme:
2 vajcia, 1,5 kg bielej špargle, 60 g medvedieho cesnaku, 2 kl horčice, 1 PL bieleho vínneho octu, 200 ml olivového oleja, 2–3 kl kapár, soľ, mleté čierne korenie, cukor, 1 kg malých nových zemiakov, 1/2 citróna
Postup:
1. Najskôr uvaríme vajcia asi 10 minút natvrdo, odložíme a necháme vychladnúť. Špargľu umyjeme, šupku olúpeme a drevnaté konce odrežeme. Z medvedieho cesnaku odstránime hrubé stonky. Potom ho umyjeme, osušíme a nakrájame. Vajcia olúpeme, rozdelíme na žĺtky a bielky, žĺtky rozdrvíme vidličkou, dôkladne premiešame s horčicou a octom a vložíme do vysokej misy.
2. Do žĺtkovej zmesi primiešame opatrne olej, ktorý do zmesi lejeme pomalým tenkým prúdom a ručne mixujeme. Potom pridáme medvedí cesnak a krátko premiešame. Pridáme najemno nakrájané kapary a bielky. Ochutíme soľou, korením a štipkou cukru.
3. Zemiaky dôkladne umyjeme a varíme v šupke asi 20 minút. Citrón očistíme a nakrájame na plátky. Dva litre vody s plátkami citróna, lyžičkou soli a trochou cukru uvedieme do varu. Potom pridáme špargľu, zakryjeme a varíme 12 – 15 minút. Hotové zemiaky ošúpeme a dochutíme soľou. Špargľu scedíme a podávame s miešaným medvedím cesnakom a so zemiakmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #medvedí cesnak #špargľa #jarná zelenina

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...