Tri druhy zelených byliniek
Pri príprave jarných veľkonočných šalátov používame tri druhy šalátových listov: horké (čakanka, rukola), chrumkavé (ľadový šalát) a výplňové – tie nie sú ani horké, ani chrumkavé, dodávajú objem a oživujú štruktúru. Sú to napríklad mladé špenátové listy, polníček či hlávkový šalát. Dobrý šalátový mix využíva všetky tri druhy.
Neoplachovať pod tečúcou vodou
Šalátové listy neumývame priamo pod tečúcou vodou z kohútika. Tlak vody má dosť veľkú silu na to, aby pomliaždil listy šalátu. Treba si napustiť drez do polovice úplne studenou vodou, listy do neho vložíme a necháme ich päť minút odmočiť a potom ich voľne očistíme. Ak boli špinavé, hlina a iné nečistoty z nich lepšie opadajú, a ak boli úplne čisté, aspoň týmto spôsobom skrehnú.
Vareškov tip: Jarný šalát s vajíčkami
Desať varených vajíčok, jednu jarnú cibuľku, 3 mladé reďkovky a 3 sterilizované uhorky nakrájame na malé kúsky, pridáme 4 lyžice bieleho smotanového jogurtu, 2 lyžice majonézy, jednu lyžicu plnotučnej horčice, osolíme, okoreníme a premiešame. Necháme v chlade odležať.
Vajce v mikrovlnke po prvé
Aj veľkonočné vajíčko sa dá uvariť v mikrovlnnej rúre – namäkko i natvrdo. Prvý spôsob spočíva v tom, vajcia rozklepneme do vymastenej šálky a špáradlom prepichneme žĺtok, čím dosiahneme to, že sa vzduch nebude rozpínať tak, aby vajcia „explodovali“. Šálku zakryjeme poklopom a v mikrovlnke varíme minútu na polovičný výkon, potom necháme ďalšiu minútu v teple rúry. Ak chceme vajíčka natvrdo, povaríme ich tri minúty.
Vajce v mikrovlnke po druhé
Druhý spôsob pôsobí možno trochu nebezpečne, pretože vajcia necháme v škrupine. Dáme ich do hlbšej misky, ktorú dolejeme vodou tak, aby v nej boli vajíčka úplne ponorené. Na polovičný výkon varíme v mikrovlnke štyri minúty, potom vajcia opláchneme pod studenou vodou.
Veľkonočná dobrota: Vajíčková tlačenka
Potrebujeme:
5 vajec uvarených natvrdo, 250 g šunky, 300 g sterilizovanej zmesi zeleniny, 250 g jogurtu, 1 cibuľa, 1 balíček želatíny na vajíčkovú tlačenku, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať
Postup:
1. Olúpané vajíčka a šunku nakrájame na malé kúsky a olúpanú cibuľu najemno. Sterilizovanú zeleninu necháme v sitku odkvapkať. Všetky suroviny okrem želatíny zmiešame v miske.
2. Želatínu pripravíme podľa návodu, necháme ju mierne vychladnúť a primiešame ju do zmesi. Všetko potom nalejeme do formy a dáme chladiť do chladničky.
3. Tlačenku pred konzumáciou z chladničky vyberieme aspoň o 15 minút skôr, zvýrazní sa tým jej chuť. Nakoniec posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.