Sladké zajačiky patria k Veľkej noci

Okrem baránka patrí k symbolom Veľkej noci aj zajačik. Zmienku o ňom nájdeme už v Biblii, mal symbolizovať chudobu, skromnosť a pokoru.

12.04.2017 17:00
veľkonočný zajačik Foto:
Veľkonočné zajačiky upečieme aj z medovníkového cesta.
debata

Ale najmä v stredoveku sa kresťanstvo k nemu predsa len stavalo s istým odstupom pre jeho údajnú nadmernú zmyselnosť a príslovečnú zajačiu plodnosť. Pečené zajačiky však v novodobých dejinách patria k veľkonočným dňom. Treba si ich jednoducho upiecť.

Príprava surovín

Pri príprave cesta sa používa rastlinný tuk, krupicový cukor, polohrubá múku, strúhaný kokos či kokosová múčka, vajcia, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový extrakt. Na prípravu krému treba opäť rastlinný tuk, potom práškový cukor a biela čokoláda. No a na konečnú dekoráciu sa používa strúhaný kokos, hrozienka, penové cukríky a na nošteky napríklad lentilky.

Teplota surovín

Keď si pri pečení veľkonočného zajačika pripravujeme jednotlivé dekorácie, platí klasická zásada, ktorú uplatňujeme takmer pri každom pečení múčnikov. To znamená, že suroviny by ideálne mali mať rovnakú – izbovú teplotu. Pri príprave surovín môžeme už dať rozohriať rúru na 180 °C a do plechu s otvormi môžeme vložiť pergamenové košíčky.

Príprava cesta

Najskôr zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. V inej mise vyšľaháme rastlinný tuk alebo maslo, potom po dávkach zašľaháme cukor, až kým nevznikne ľahká hladká pena. Potom po jednom zašľaháme vajcia a po troškách vanilkový extrakt alebo cukor. Potom pridáme múčnu zmes, zamiešame, prisypeme kokosovú múčku a vyšľaháme dohladka.

Pečenie korpusov

Lyžicou naberáme cesto a plníme ho do formičiek. Cesto plníme zhruba do dvoch tretín výšky košíčkov a vrch mierne uhladíme. Vložíme do rúry a pečieme asi 20 – 25 minút. Počas pečenia korpusy kontrolujeme, aby sme ich nepripiekli. Po vybratí z rúry skontrolujeme správne prepečenie pomocou špajle. Nakoniec necháme korpusy na mriežke vychladnúť.

Príprava krému

Na krém rozlámeme na kúsky čokoládu. Preložíme ju do antikorovej misky, tú vložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania ju rozpustíme. Rozpustenú čokoládu vyberieme z kúpeľa a dáme zatiaľ bokom. V inej mise šľaháme rastlinný tuk za postupného pridávania preosiateho cukru do hladkého krému. Nakoniec doň zašľaháme rozpustenú čokoládu.

Dekorácia zajačikov

Penové cukríky nastriháme pomocou nožníc na plátky, z ktorých neskôr vytvoríme uši a tváre zajačikov. Každé hrozienko prekrojíme na polovicu, pripravíme lentilky na nošteky. Lyžicou navrstvíme krém na korpusy. Z plátkov penových cukríkov naaranžujeme uši a tváre, hrozienka použijeme ako očká. Z lentiliek vyrobíme nošteky zajačikov.

Vareškova poradňa

Jedným z variantov zajačikov sú zajačiky s jablkami, do cesta ide preosiata múka so škoricou a s práškom do pečiva. Základom sú vajcia rozšľahané s medom, rumom a nastrúhanými jablkami. A práve do tejto zmesi sa pomaly pridajú preosiate suroviny a všetko sa dobre premieša. A nakoniec klasika – cesto nalejeme do vymastenej a kokosom vysypanej formy, upečieme a ozdobíme podľa fantázie.

Toskánsky dezert s portským

Potrebujeme:
200 g mascarpone, asi 100 ml portského vína, 5 kl pravého kakaa, 20 – 30 g horkej čokolády, 1 balenie maslových sušienok (kakaové alebo svetlé)
Postup:
1. Mascarpone našľaháme so 75 ml portského vína, s kakaom a nasekanou horkou čokoládou, z ktorej si trochu necháme na konečné ozdobenie.
2. Sušienky rozdrvíme rukou na kúsky a potom pokvapkáme zvyšným objemom portského vína.
3. Do pohárov na víno dáme vždy vrstvu sušienok, krém, sušienky a opäť krém. Vrch posypeme nadrvenými nenamočenými sušienkami a zvyšnou čokoládou. Necháme niekoľko hodín uležať v chladničke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #recept #Veľká noc #veľkonočný zajačik

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...