Zo šlabikára prípravy najlepších závinov

Záviny a rolády - to nie je len klasika od babičky. Stačí nápad, vtip, štipka inšpirácie a už sa na veľkonočný stôl nesie zase iný koláč.

09.04.2017 17:00
banánová roláda s vanilkovou penou Foto: ,
Banánová roláda s vanilkovou penou.
debata

Najlepšie je rýchle spracovanie

Záviny (rolády) sa veľmi často pripravujú práve z upečeného plátu piškótového cesta, ktoré by sa malo spracovať čo najrýchlejšie, pretože by mohlo byť suché a drobivé a mali by sme problém pri rolovaní. Ak chceme cesto zjemniť, zľahka ho pred pečením potrieme olejom a okamžite vložíme do vyhriatej rúry.

Zvinúť, vychladiť, rozvinúť, potrieť a zvinúť

Gazdinky zvyknú používať na zvinutie piškótového cesta dve čisté utierky – jednu poprášia práškovým cukrom, druhú namočia a dôkladne vyžmýkajú. Plát upečeného cesta sa ihneď po vybratí z rúry preklopí na pocukrovanú suchú utierku, opatrne sa z neho stiahne prípadne použitý papier na pečenie a cesto sa prikryje vlhkou utierkou. Potom sa opatrne zvinie a nechá vychladnúť. Studený plát sa rozvinie, potrie plnkou a znovu zvinie.

Vareškov tip: Štrúdľa s jablkami a hrozienkami

Najskôr 250 g hladkej múky vypracujeme so zmäknutým rastlinným tukom (250 g), pridáme vajce, štipku soli, trochu octu, vodu a vypracujeme cesto. To rozdelíme na dve polovice. Každú zvlášť rozvaľkáme a naplníme jablkami zmiešanými so škoricou, cukrom a hrozienkami. Vytvoríme 2 záviny, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri 200 °C dozlatista.

Klasická váha alebo odmerky

V obchodoch dostať rôzne univerzálne odmerky, v ktorých je možné určiť hmotnosť alebo objem niekoľkých základných surovín – múky, cukru, vody, mlieka… Predsa však je presnejšia klasika – kuchynská váha a štandardná odmerka na tekutiny. Pri použití rozmanitých prísad – prášok do pečiva, téglik jogurtu – sa môžeme orientovať podľa množstva uvedeného na obale, ktoré býva často unifikované.

Procedúra proti trhaniu cesta

Pri príprave ťahaného závinu hrozí nebezpečenstvo trhania cesta, ktorému môžeme zabrániť tak, že necháme cesto mierne potreté olejom jeden deň odpočívať v teple prikryté nahriatym hrncom. Lístkové cesto sa nebude trhať, ak sa nechá približne 20 minút pri izbovej teplote odležať.

Aby sa papier nekĺzal

Ideálny na pečenie piškótovej rolády je papier na pečenie rozložený na plechu. Aby papier nekĺzal, jemne vymastíme formu alebo plech tukom. Čistý suchý plech sa používa na pečenie múčnikov z odpaľovaného cesta, tučného krehkého cesta a cesta pľundrového.

Teflónová moderna

Teflónová fólia je novou modernou možnosťou a formy ani plechy sa pri jej použití nemusia vymastiť ani vysypať a fólia sa dá použiť mnohonásobne. Použitie je veľmi jednoduché – fólia sa rozloží do formy alebo na plech a na nej sa dá pripravený múčnik z cesta alebo sa do nej cesto naleje. Upečené cesto sa na fóliu neprilepí.

Špenátový závin so syrom feta

Potrebujeme:
1 balenie lístkového cesta, 150 g syra feta, 200 g čerstvého špenátu, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, 1 štipka oregana, 3 štipky soli, 1 cibuľa
Postup:
1. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme, špenát opláchneme. V panvici zohrejeme olej, cibuľu a cesnak na ňom pražíme asi 3 minúty.
2. Potom teplotu znížime, pridáme špenát a soľ a varíme asi 10 minút prikryté pokrievkou.
3. Fetu rozbalíme, opláchneme a rozkrájame na malé kocky. Na vyvaľkané lístkové cesto rozotrieme pripravený špenát a naň aj syr. Cesto zvinieme a rýchlo umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Pri 180 °C pečieme asi 20 minút dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #Veľká noc #závin #roláda

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...