Záviny patria na veľkonočný stôl

Záviny a štrúdle bývali nezriedkavou súčasťou víkendového pečenia v domácnostiach našich babičiek, ale nechýbali ani na veľkonočnom stole.

08.04.2017 14:00
závin, roláda, Veľká noc Foto:
Závin všedný i slávnostný.
debata

Pritom nejde o úplne triviálne pečenie, veď už druhov cesta na záviny je veľa. Niektoré sú zložité, iné sa robia takmer samy.

Jogurtové cesto

Najskôr preosejeme 300 gramov hladkej múky, do preosiatej múky pridáme 250 g rastlinného tuku, jeden malý biely jogurt a dôkladne vypracujeme vláčne cesto. Hotové cesto necháme odpočívať, najmenej počas doby, kým si pripravujeme jablká alebo iný druh náplne. No a potom už klasickým spôsobom pripravujeme závin.

Krehké cesto

Hladkú múku (400 g) dáme na dosku, pridáme štipku soli, uprostred urobíme jamku, okolo nahrubo nastrúhame 250 g rastlinného tuku, do jamky dáme 2 žĺtky, vodu a 2 lyžice octu, rozmiešame na kašičku a potom rýchlo zarobíme cesto tak, aby vznikla hladká guľa. Prikryjeme fóliou a necháme odpočinúť v chlade aspoň hodinu.

Tvarohové cesto

Tvarohové cesto je veľmi krehké a chutné. Nemá sa pri ňom čo pokaziť a pri pečení nepopraská ako niektoré kysnuté cestá. Do misy dáme 250 g mäkkého tvarohu, 250 g masla alebo tuku, 250 g polohrubej múky a štipku soli. Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chladničke cez noc odpočinúť.

Rýchle lístkové cesto

Lístkové cesto väčšinou kupujeme ako zamrazený polotovar. Domáci postup prípravy je náročný, existuje však aj jeho jednoduchá verzia: Tuk (250 g) nastrúhame nahrubo, pridáme 350 g hladkej múky, 200 ml vody, 2 žĺtky a soľ a vypracujeme hladké cesto. To uložíme na chvíľku do chladničky, aby sa dobre vyvaľkalo.

Kysnuté cesto

Kysnuté cesto je domácou klasikou. Existuje veľa receptov na jeho prípravu, azda najjednoduchší je tento: do pol kila múky rozdrobíme kocku droždia. Vajce rozbijeme do pohára mlieka. Rastlinný tuk (250 g) nastrúhame do múky, pridáme 2 lyžičky cukru a štipku soli. Všetko dôkladne zamiešame a necháme hodinu kysnúť.

Piškótové cesto

Päť vajec rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov ušľaháme sneh, postupne doň zašľaháme 100 g krupicového cukru a žĺtky. Potom lyžicou zašľaháme múku. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a upečieme, vyberieme, papier stiahneme, zavinieme do rolády a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozvinieme a plníme.

Ťahané cesto

Na dosku dáme 300 g hladkej múky, do odmerky pripravíme 5 lyžíc oleja, pol lyžičky soli, lyžicu octu a dolejeme horúcou vodou na 250 ml, Vlejeme do jamky v múke a zapracujeme. Vypracujeme hladké lesklé cesto, jeho bochníček natretý olejom dáme pod ohriaty hrniec hodinu odpočívať a cesto potom „vytiahneme“.

Zemiakové cesto

Varené studené zemiaky (250 g) ošúpeme a nastrúhame, pridáme 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 100 g práškového cukru, 1 vajce, zmäknutý tuk a pudingový prášok. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 4 diely. Potom už len rozvaľkáme každý diel na placku, potrieme náplňou, zrolujeme a dáme piecť.

Vareškova poradňa

Pri príprave cesta, ktorá môže byť jednoduchá i zložitejšia, je veľmi dôležitá kvalita surovín, ale aj ich správne dávkovanie a spracovanie. Recepty na rôzne múčniky, a platí to aj pre záviny a štrúdle, sú mnohonásobne overené, a tak nemá význam meniť zloženie a množstvo surovín. Neodporúčame ani nejakým spôsobom urýchľovať miešanie, miesenie alebo kysnutie cesta.

Marhuľovo-tvarohový závin

Potrebujeme:
250 ml mlieka, 1/2 balenia pudingového prášku, 100 g práškového cukru, krupicu podľa potreby, 250 g tvarohu, 1 vajce, 150 g marhúľ, 1 žĺtok, práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Mlieko s pudingovým práškom, práškový cukor a krupicu vymiesime na cesto bez hrudiek. Dáme do hrnca s vodou a kratučko povaríme. Vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Polovicu tvarohu vymiešame s vajcom a vmiešame do pudingovo-krupicovej zmesi. Rúru predhrejeme na 180 °C. Závinové cesto zľahka valčekom roztlačíme na vlhkú utierku.
3. Zvyšný tvaroh rozložíme na cesto a ponecháme 2 cm široký pás na okrajoch. Na tvaroh rozložíme marhule a cesto zvinieme pomocou utierky. Dáme na plech s papierom na pečenie, popicháme vidličkou a pečieme 25 – 30 minút. Potom vyberieme z rúry a posypeme práškovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #pečenie #recept #Veľká noc #cesto #závin

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....