Opekance či bobaľky
Pochúťkou, ktorá patrí k východniarskej kuchyni, sú opekance – po východniarsky bobaľky. Sú to slávnostné až obradné koláče. Ide v podstate o guľôčky či minibochníčky pečené z chlebového cesta, ktoré sa pred podávaním zalejú horúcim mliekom, potom sa posypú makom a polejú medom alebo sirupom z cukru a masla.
Obradný kračún
Rovnako obradným koláčom je napríklad kračún, ktorý vyzerá a chutí tak ako vianočka. Je to vlastne kysnutý koláč plochého tvaru zdobený mriežkou, v ktorom sa striedajú náplne lekvárové, makové, tvarohové alebo orechové. Zvyknú sa však piecť aj rozmanité záviny a štrúdle.
Vereškov tip: Šarišské šúľance
Pol kila zemiakov uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, olúpeme ich, pretlačíme, pridáme soľ, jedno vajce, 150 gramov múky a urobíme cesto. Z cesta urobíme dlhé šúľance, ktoré pokrájame na malé kúsky. Uvaríme v slanej vode, pomastíme maslom, posypeme syrom, makom alebo upraženou strúhankou.
Dobré lacné „rezanky“
Východniari obľubujú aj rezance – „rezanky“ v rôznych podobách. A ešte aj dnes sú najchutnejšie rezance domácej výroby. Cesto na ne sa pripraví tak, že z múky urobíme „sopúch" a do „pažeráka“ sopky dáme štipku soli, rozklepneme vajce a nalejeme olej. Potom opatrne všetko pomocou noža najprv zmiešame, a keď sa na seba suroviny začnú viazať, tak vezmeme miesenie cesta do svojich rúk a poctivo vymiesime kvalitné tuhšie cesto, ktoré sa nelepí.
Ručná i „strojová“ príprava
Samotná príprava rezancov môže byť ručná alebo strojová. Pri ručnej výrobe cesto vyvaľkáme natenko, nakrájame na dlhé pásy, ktoré naukladáme na seba, a ostrým nožom krájame užšie či širšie rezance. Pri príprave na strojčeku rozdelíme cesto na diely veľkosti menšieho rožka. Koniec cesta sploštíme prstami a „kŕmime“ ním nastavený strojček na rezance.
Jednoduchá pochúťka: Rezance s kyslou kapustou
Potrebujeme:
400 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, voda, kyslá kapusta, 1 cibuľa, bravčová masť
Postup:
1. Z hrubej múky, vajca a primeraného množstva vody vypracujeme tuhšie rezancové cesto tak, aby sa dalo rozvaľkať na tenko, no zostalo pekne vláčne.
2. Cesto rozvaľkáme valčekom na pomúčenej doske na plát hrubý asi 3 milimetre. Pokrájame ho na hrubšie rezance a tie uvaríme vo vriacej osolenej vode. Zlejeme a ešte v site hneď prelejeme studenou vodou, aby sa rezance nezlepili.
3. Uvarené a scedené rezance potom premiešame s teplou kyslou kapustou, ktorú sme predtým pokrájali na menšie kúsky a podusili na cibuľke opraženej v bravčovej masti.