Plnky do východniarskych pirohov

Pirohy v rozmanitých podobách majú svoje takmer výsadné miesto vo východniarskej kuchyni, aj keď nie je presne známe, kde sa zrodili.

01.04.2017 14:10
pirohy, múčne jedlá Foto:
V každom regióne Slovenska nájdeme iné pirohy.
debata

V každom prípade ide o jednoduché a úsporné jedlo, typické pre regióny, kde mali ľudia hlbšie do vrecka. Tajomstvo prípravy pirohov nie je nijako zložité, aj keď má svoje špecifiká podľa oblasti, kde sa okrem rozdielov pri príprave cesta vyskytuje aj za priehrštie rozmanitých náplní. Azda najtypickejšou je bryndzovo-zemiaková plnka, ale chutné sú aj jej iné varianty.

Zemiaková plnka

Azda „najchudobnejšou“ je plnka zemiaková, ktorej príprava je aj patrične jednoduchá. Najskôr zemiaky uvaríme v osolenej vode úplne domäkka, potom ich roztlačíme, pridáme maslo, ktorým nešetríme, dôkladne rozmiešame a do pripravenej kaše môžeme ešte pridať petržlenovú alebo zelerovú vňať.

Kapustová plnka

Tradične východniarska je aj plnka z čerstvej kapusty, ktorú najprv nakrájame na veľkosť fliačkov a sparíme vriacou vodou. Potom fliačky kapusty podusíme na masti podliate troškou mlieka, osolíme, okoreníme a vzniknutú šťavu necháme úplne odpariť. Môžeme primiešať aj uvarené údené mäso nakrájané na kocky.

Mäsová plnka

O dosť „bohatšia“ je napríklad plnka mäsová či mäsovo-šampiňónová. Najskôr očistíme šampiňóny a nasekáme ich nadrobno. Mleté mäso ochutíme soľou, korením a mletou paprikou, zmiešame so šampiňónmi a s cibuľou. V panvici rozohrejeme olej, mäso doň vložíme a opekáme do chvíle, kým sa nezačnú tvoriť hrudky.

Jablčná plnka

Obľúbené sú aj pirohy na sladko, napríklad s jablčnou plnkou. Jablká nastrúhame nahrubo a ihneď zmiešame s citrónovou šťavou. Potom do nich zamiešame cukor, škoricu a múku, ktorej úlohou je vsať prebytočnú šťavu. Do stredu každého pirohu vložíme navŕšenú lyžicu plnky a navrch položíme kúsok masla.

Maková plnka

Ďalším o byľku drahším variantom je makovo-mandľová plnka. Najskôr opražíme mandle dozlatista a zomelieme mak. Potom vymiešame maslo s medom a primiešame makovo-mandľovú zmes. Našľaháme bielok a zľahka ho primiešame do makovej zmesi. No a potom už iba dáme plnku do stredu pirohu a uzavrieme ho.

Orechová a lekvárová plnka

Ďalšími sladkými možnosťami sú plnka orechová, lekvárová alebo orechovo-lekvárová. Na orechovú zmiešame cukor a med, pridáme škoricu, orechy a citrónovú kôru. Do orechovej náplne môžeme primiešať dávku lekváru podľa vlastnej chuti a najjednoduchším a lacným sladkým variantom je plnka zo samotného lekváru.

Vareškova poradňa

A aj keď sa pirohy môžu piecť z rôznych druhov cesta, vychytené je napríklad nekysnuté cesto s kvasnicami – kypré, krehké, ale nie drobivé, málo mastné, ale nie suché. Príprava je jednoduchá a rýchla – napriek použitému droždiu ho netreba dlho hniesť ani ho nechať kysnúť. Najskôr musíme urobiť náplň, aby vychladla. Potom vykrojíme jeden kontrolný štvorcový dielik, aby sme sa presvedčili, či veľkosť vyhovuje, teda či sa po naplnení štvorec dá dobre uzavrieť, prípadne či ho treba zväčšiť. Skrátka, aby boli pirohy pekne plné.

Pečené pirohy s bryndzou a kôprom

Potrebujeme:
polohrubá múka zmiešaná s hladkou múkou v pomere 1:1, acidofilné mlieko, soľ, sóda bikarbóna, bryndza, zemiak, kôpor
Postup:
1. Najskôr pripravíme cesto na pirohy, ktorého súčasťou je aj sóda bikarbóna – na 1 kg múky pridávame 1 lyžičku sódy bikarbóny, množstvo sódy podľa toho prispôsobíme.
2. Do múky so sódou a soľou postupne prilievame mlieko a miesime dovtedy, kým nevypracujeme vláčne nelepivé cesto, z ktorého budeme vykrajovať štvorce ostrôžkou alebo pohárom vykrojíme kolieska.
3. Na každý štvorec položíme trochu bryndze zmiešanej s rozvareným a roztlačeným zemiakom a nasekaným kôprom. Kraje pevne popritláčame a formujeme pirôžky. Tie potom opekáme z každej strany na rozpálenom oleji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #pirohy #plnka #múčne jedlá

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....