Môže to byť škodlivé
Existuje niekoľko potravín, od ktorých sme rýchlo závislí. Patrí sem aj avokádo. Chutí na toaste, ako avokádová nátierka, známa pod názvom „guacamole“, čokoládová pena, alebo v šaláte. Jednoducho, všetko chutí akosi lepšie, ak je tam „zakomponované“ avokádo. Teraz je však na mieste upozornenie pre všetkých milovníkov avokáda. Všetci do jedného totiž pri spotrebe tohto ovocia, robíme zásadnú chybu – a môže to byť dokonca škodlivé.
Vedci varujú
Pretože jednoducho zrelé avokádo len rozkrojiť na dve polovice a odstrániť jadro, žiaľ, nestačí. Vedci z univerzity Nebraska-Lincoln varujú, že avokádo treba pred konzumáciou poriadne umyť, rovnako ako každé iné ovocie či zeleninu. Šupka avokáda je totiž pre dlhý transport ošetrená mnohými pesticídmi. Ak ju neumyjeme, prejdú chemikálie rezaním do dužiny, čo môže spôsobiť podráždenie pokožky a iné alergické reakcie.
Takto umyjete avokádo
Zmiešajte polievkovú lyžicu jablčného octu s trochou citrónovej šťavy a šálkou vody. Zmesou naplňte fľašu s postrekovačom a pred konzumáciou ňou dôkladne postriekajte celé ovocie. Nechajte desať minút pôsobiť, potom avokádo dôkladne opláchnite pod studenou vodou.