Pekelne pálivé papričky hrejú ozaj diabolsky

Nejedna národná kuchyňa má vo svojom repertoári pálivé jedlá, ktorú dodávajú pokrmom rozmanité koreniny. Predsa však dominuje pálivá paprika.

26.03.2017 11:00
čili, paprika, papričky, štipľavé, pikant Foto:
Najpoužívanejšie druhy papričiek nie sú až také „žeravé“.
debata

Zdrojom štipľavosti je kapsaicín. Dnes sa sila ostrosti papričiek stanovuje plynovou chromatografiou a vyjadruje sa v jednotkách SHU, takzvaných Scolvilleových jednotkách pálivosti. Najpálivejšia na svete je od roku 2013 paprika Carolina Reaper, ktorá dosahuje neuveriteľných 1,5 až 2,2 milióna jednotiek SHU, a tým je nad hranicou, pri ktorej je človek vôbec schopný vnímať ostrosť – 1 milión SHU. Nad túto hodnotu nepociťujeme žiadny rozdiel v chuti. Najpoužívanejšie druhy papričiek, ktorých skromný výber uvádzame, však nie sú až také „žeravé“.

Jalapeňos

Jednou z najznámejších papričiek je jalapeňo, svoju ostrosť si zachováva bez ohľadu na farbu alebo spôsob spracovania. Je relatívne malá, od 5 do 9 cm dlhá paprička, ktorá sa najčastejšie zberá ešte nezrelá. Zelené plody sa potom obvykle nakladajú. Takí Mexičania používajú jalapeňos takmer do všetkých jedál – od polievok, cez omáčky až po fazuľu alebo mäsové náplne do tortilly. SHU jalapeňos sa pohybuje v rozmedzí od 2 500 do 8 000 jednotiek.

Ancho

Papričky ancho sa uchovávajú najmä v sušenej podobe, sú potom k dispozícii aj v čase, keď čerstvé ešte nedozreli. Ancho sa pripravuje z úplne dozretých plodov. Má preto ostrejšiu chuť a červenú farbu skrytú pod sčernetou šupkou. Sušené papričky sa pred prípravou zvyčajne namáčajú do horúcej vody, aby zmäkli. Môžu sa používať aj vcelku, prípadne zomleté na prášok. SHU papričky ancho sa pohybuje v rozmedzí od 2 000 do 7 500 jednotiek.

Poblano

Poblano patrí k jemnejším druhom papričiek. Nedozreté zelené plody majú menej výraznú chuť aj nižší stupeň štipľavosti ako zrelé tmavočervené. Aj keď sú papričky z jednej rastliny, ich ostrosť sa často líši. Plody sú dosť veľké – dorastajú do dĺžky až 15 cm a šírky do 8 cm. Okrem obľúbeného sušenia sa poblano aj vypráža v cestíčku, plní rôznymi plnkami a je súčasťou omáčok salsa a mole. SHU poblana sa pohybuje v rozmedzí od 1 000 do 2 000 jednotiek.

Chipotle Chipotle je vlastne údené jalapeňo. Pri tejto papričke sa údením jej chuť a pálivosť zvýrazňujú. Plody sa nechávajú na rastline dozrieť do silne červenej farby. Keď stratia väčšinu vody, pozbierajú sa a v udiarni sa menia na chipotle. Okrem salsy sú súčasťou marinád na nakladanie mäsa. Používajú sa aj na ochutenie polievok a mäsových či strukovinových dusených pokrmov. Môžu dosahovať hodnoty SHU vyššie ako 10 000 jednotiek.

Habanero

Obľúbená, naozaj ostrá paprička z údolia Amazonky už vyše 8 500 rokov nesie meno habanero. Vyniká nielen rozličnými farbami – môže byť oranžová, červená, žltá aj hnedá, ale má aj rôzne tvary. Nielen pre svoju ostrosť, ale aj ovocnú až citrusovú chuť, ktorú si však vychutnajú len tí najodvážnejší, je pridávaná do naozaj ostrých omáčok a pokrmov. Paprička habanero môže dosahovať hodnoty SHU v rozmedzí od 300-tisíc do 425-tisíc.

Feferónka

Azda najčastejšou štipľavou paprikou u nás je veľmi dobre známa feferónka. V našich končinách sa pestuje spolu s klasickými pálivými kozími rohmi. Pestovanie nie je nijako náročné a navyše si môžeme zakúpiť aj odrody, ktoré sa dajú pestovať aj mimo skleníka. Tieto papričky sa často nakladajú do sladkokyslého nálevu a hodia sa do pikantnejších nátierok, ale aj omáčok. Najbežnejšie domáce odrody dosahujú na stupnici SHU hodnoty od 3 000 do 5 000.

Vareškova poradňa

Ak sme to nechtiac prehnali s dávkou čili v jedle, nesnažíme sa v žiadnom prípade zahnať pálenie pitím vody. Výbornou možnosťou je dať si mlieko alebo jogurt, pomôže aj syr, kúsok chleba (pokryje sliznicu a vsiakne do seba sliny) alebo dať do úst kocku cukru (alebo sladký cukrík či čokoládu), ktorú necháme pomaly rozpustiť na jazyku, aby do seba vstrebala ostrú chuť.

Vyprážané jalapeňos so syrovou plnkou

Potrebujeme:
300 g smotanového syra, 200 g strúhaného syra čedar, 1 PL kúskov slaniny, 320 g papričiek jalapeňos, vyčistených a rozrezaných na polovicu, 1 šálka mlieka, 1 šálka hladkej múky, 1 šálka suchej strúhanky, 2 l oleja na vyprážanie
Postup:
1. V stredne veľkej mise zmiešame smotanový syr, syr čedar a kúsky slaniny. Touto zmesou plníme polovice papričiek. Potom dáme mlieko a múku do dvoch samostatných malých misiek. Plnené jalapeňos namočíme najprv do mlieka a potom do múky tak, aby boli dôkladne obalené múkou. Obalené jalapeňos necháme obschnúť asi 10 minút.
2. Potom ponoríme papričky znova do mlieka a obalíme v strúhanke. Necháme uschnúť, potom postup opakujeme.
3. V stredne veľkej panvici zohrejeme olej a vyprážame obalené jalapeňos 2–3 minúty z oboch strán dozlatista. Vyberieme ich a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #kapsaicín #jalaneňos #ancho #poblano #chipotle #habanero #pálivé papričky

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...