Aj na to sa už našiel dokonalý recept. Aspoň to tvrdí magazín Bon Appetit, ktorý na svojej webovej stránke, píše o tom, ako pripraviť ukážkové chutné a na okrajoch chrumkavé volské oko. Základom by mala byť panvica s nepriľnavým povrchom pokrytá olejom. A nie hocijakým. Správny je ten olivový.
Ako píše magazín na svojich stránkach, panvicu by ste nemali prehrievať – aj preto, že olivový olej má nízky prah zadymenia a pri využívaní v teplej kuchyni je vhodný na kratšiu dobu spracovania jedla. Pri vajíčkach to však postačí.
Panvicu zohrejte na strednú teplotu, ideálne je začať s vajíčkami, keď sa olej jemne trbliece. Pridajte vajíčko, alebo dve. Panvicu nadvihnite a jemne pootáčajte, aby sa bielok roztiekol viac po ploche. Na strednej teplote nechajte zhruba dve minúty, alebo do chvíle, kým okraje volského oka nechytia zlatisto-hnedú farbu.
Po dvoch minútach panvicu nakloňte mierne k sebe a olej z okraja naberte polievkovou lyžicou – polievajte ním vaječný bielok, ale vyhnite sa žĺtku. Toto robte zhruba jednu minútu. Následne môžete volské oko vybrať a podávať. Ochutenie je už na vás – základom je určite soľ a čierne korenie. Niekto má rád toto jednoduché raňajkové jedlo aj s pikantnou omáčkou či s kečupom. Skúste si však vychutnať prirodzenú chuť vajíčok.