Obmedzujete mäso? Čím môžete doplniť bielkoviny?

V akých potravinách nájdete slušné zastúpenie bielkovín? A ako ich konzumovať?

11.03.2017 17:00
amarant, láskavec, bielkoviny Foto:
Amarant sa dá použiť do polievok namiesto cestovín.
debata (1)

Červená šošovica

Chutí výborne, je rýchlo hotová a obsahuje málo kalórií. To však ešte nie sú všetky jej výhody. Na 100 gramov obsahuje 24 gramov bielkovín. Môžete si z nej urobiť nátierku alebo si ju pripraviť na spôsob vegetariánskej boloňskej omáčky.

Fazuľa

Nielenže obsahuje na 100 gramov 24 až 26 gramov biekovín (podľa druhu), ale je bohatá na množstvo vitamínov a stopových prvkov. Nielen úprava Chili con carne chutí skvelo, varenú fazuľu môžete pridať do rôznych netradičných šalátov. Vďaka bielkovine vás zasýtia na dlhý čas.

Amarant

Okrem železa a vápnika sa chváli vysokým podielom bielkovín – na 100 gramov až 16 gramov. Zároveň je táto obilnina bohatým zdrojom bielkovín. Amarantová múka sa dá použiť na prípravu bezlepkového pečiva, neobsahuje jednoduché cukry. Semená amarantu sa konzumujú ako ryža – čiže ako príloha.

Mandle

Hoci pri pohľade na nutričné hodnoty mandlí sa skôr zhrozíme, lebo na 100 gramov obsahujú až 49 gramov tuku. V 2/3 ide o „zdravé“ tuky. Čo sa obsahu bielkovín týka, mandle majú 21 gramov na 100 gramov. Čo sa orechov týka, mandle patria medzi tie s nižšou kalorickou hodnotou, rovnako ako kešu oriešky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #bielkoviny #fazuľa #amarant

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...