Varenie s bežnými bylinkami
Pri fazuli je možnosť nadúvania po konzumácii najvyššia spomedzi strukovín. Veľmi ľahko jej však môžeme predísť tým, že fazuľu varíme spolu s bylinkami, najmä s majoránom, tymianom a so saturejkou. V každom prípade fazuľu pred varením aspoň dvanásť hodín namáčame a v žiadnom prípade nejeme fazuľu surovú ani nedovarenú.
Nepoužívať na zahustenie pokrmov
Na rozdiel napríklad od hrachu, ktorý sa v surovej podobe veľmi hojne využíva na zahusťovanie, v prípade fazule toto nie je možné. Okrem suchých zŕn fazule sa s obľubou používajú v kuchyni čerstvé fazuľové struky, ktoré treba aspoň 10 minút povariť, aby sa z nich odstránili jedovaté látky. Pred varením fazuľové struky umyjeme, odrežeme im konce a stiahneme z nich drevnaté vlákna.
Vareškov tip: Maďarská fazuľová polievka
Bielu fazuľu cez noc namočíme do vody a na druhý deň ju spolu s bobkovým listom uvaríme domäkka. Nakrájanú cibuľu speníme na tuku, prisypeme múku a vymiešame svetlú zápražku. Prisypeme papriku, zalejeme naberačkou vody a cibuľu necháme dusiť. Fazuľu privedieme do varu a potom do nej zamiešame zásmažku s cibuľou. Polievku osolíme, pridáme do nej kolieska klobásy a necháme ju 15 minút variť. Nakoniec vmiešame smotanu a polievku ochutíme octom.
Skvelá strukovinová pochúťka: Nátierka zo suchého hrachu
Potrebujeme:
250 g poleného suchého hrachu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja, 750 ml vody, 4 jarné cibuľky, 4 krajce cereálneho chleba, mleté čierne korenie, soľ
Postup:
1. Žltý polený hrach netreba namáčať, len ho pred tepelnou úpravou poriadne prepláchneme. Na olivovom oleji opražíme cibuľku, potom pridáme nadrobno pokrájaný cesnak.
2. K cibuli a cesnaku pridáme prepláchnutý žltý hrach a zalejeme asi 750 ml vody. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme domäkka, asi 30 minút. Pred úplným zmäknutím hrach osolíme podľa potreby. Keď je hrach kašovitý, dáme ho bokom a necháme vychladnúť.
3. Potom rozmixujeme zmes tyčovým mixérom, ale len krátko, aby hmota zostala hustejšia. Na krajce chleba natrieme hrachovú nátierku. Vrch posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a okoreníme mletým čiernym korením.