Láka vás nízkosacharidová diéta? Týchto potravín sa musíte zriecť

Sacharidy sú kľúčovým slovom pri nízkosacharidovej diéte. Ako napovedá jej názov, množstvo sacharidov v strave sa snažíme minimalizovať, predovšetkým večer.

16.02.2017 09:00
jedlo, zelenina, zdravá strava Foto:
Neexistuje diéta, ktorá zakazuje zeleninu. Pozor však na druhy, ktoré obsahujú veľa sacharidov.
debata (1)

Viete, kde všade sa sacharidy nachádzajú a čo bude tým pádom pre vás tabu?

Chlieb a obilie

Chlieb a pečivo obsahujú veľké množstvo sacharidov, a to aj celozrnné varianty. 100 gramov pečiva ich obsahuje požehnane (biely chlieb až 48 gramov), pričom vlákniny len zanedbateľné množstvo (3 gramy). Aj ryža a ovsené vločky patria pri nízkosacharidovej diéte do kategórie „tabu potraviny“. Pozor aj na bezlepkové produkty. Označenie „bez gluténu“ totiž nič nehovorí o tom, koľko obsahuje výrobok sacharidov.

Cestoviny

Už v jednej porcii varených cestovín (300 gramov) je 91 gramov sacharidov a v celozrnných 78. Čo sa týka vlákniny, žalostne málo. Tri gramy biele cestoviny a 6 gramov celozrnné.

Müsli

Sladené müsli na raňajky je zakázané, to je snáď jasné. Avšak opatrnosť je na mieste aj v prípade zdanlivo zdravých alternatívach. 30 gramov ovsených vločiek obsahuje 20 gramov sacharidov. Lepšou voľbou sú "nízkosacharidové müsli, ktoré si pripravíte doma. Vlašské alebo lieskové orechy či mandle zmiešajte so semienkami a jadierkami a bielym jogurtom. Povolený je aj kakaový prášok či škorica.

Strukoviny

Veľa druhov strukovín obsahuje vysoký podiel bielkovín – to je aj dôvod, prečo ich vo veľkom a radi konzumujú vegáni a vegetariáni. Navyše obsahujú vlákninu a prinášajú veľa zdravotných benefitov. Ale pozor, obsahujú veľa sacharidov. Spomeňme napríklad hrášok či šošovicu – v 100 gramoch sa nachádza 41 gramov sacharidov a 17 gramov vlákniny. Podľa toho, koľko sacharidov počas nízkosacharidovej diéty prijímate, by ste fazuľu a iné strukoviny mali jesť len zriedka alebo vôbec.

Cukor a med

Maškrty s vysokým obsahom cukru (sladkosti, koláče, zmrzlina), sú samozrejme počas nízkosacharidovej diéty prísne zakázané. A pozor, cukor sa nachádza aj v mnohých prirodzených variantoch a v tele robí rovnakú šarapatu ako priemyselný cukor. Kým ten obsahuje 100 gramov sacharidov na 100 gramov, agávový sirup až 76, med 75 a javorový sirup 67 gramov. Keď sa sladkej chute neviete vzdať, potom radšej siahnite po alternatívach, napríkld po xylitole.

Mlieko a sladený jogurt

Mlieko obsahuje veľa dôležitých živín ako je vápnik a vitamíny skupiny B. Ale aj tu sú sacharidy. Je jedno, či ide o plnotučné či nízkotučné mlieko alebo acidko. Žiaden rozdiel, všetky obsahujú 5 gramov sacharidov (na 100 gramov). Trochu mlieka do kávy či čaju je povolené, ale v tomto prípade ho možno nahradiť mandľovým mliekom, ktoré obsahuje len 4 gramy sacharidov. Aj jogurt, žiaľ, patrí k potravinám, s ktorými treba „jednať“ opatrne. Biely patrí k „neviniatkam“, ale veľký pozor na sladené a nízkotučné sorty.

Ovocné šťavy

Šťavy síce obsahujú veľa živín, ale tiež rýchlo stráviteľné sacharidy, ktoré zvýšia hladinu cukru v krvi a obsahujú žiadne alebo skoro žiadne balastné látky. (Pohár (200 ml) jablkového džúsu obsahuje 21 sacharidov, smoothie je sacharidová bomba, fľaša obsahuje dobrých 30 gramov sacharidov). To sa však nedá tvrdiť o zeleninových šťavách. Mrkvová obsahuje 4 gramy sacharidov, paradajková len 2 gramy.

Niektoré druhy zeleniny

Zelenina je nutnosťou v akejkoľvek diéte. Správne. V prípade nízkosacharidovej sa však treba zriecť druhov, ktoré obsahujú veľké množstvo sacharidov. Patrí sem kukurica, zemiaky, sladké zemiaky a petržlen. Naopak, do skupiny, ktoré treba konzumovať častejšie a obsahujú málo sacharidov, patria tieto druhy zeleniny: brokolica, špargľa, hríby, špenát, cukina, avokádo, karfiol, šalát, uhorka či zeler.

Niektoré druhy ovocia

Konzumáciou ovocia môžeme znížiť riziko rakoviny či srdcových ochorení, avšak v niektorých druhoch je veľa sacharidov a treba sa im vyhnúť. Banány (na 100 gramov) obsahujú 21 gramov sacharidov, granátové jablko (17 gramov), jablko (11 gramov), hrozno (16 gramov). Zle v tomto zozname vychádza aj sušené ovocie, najviac sacharidov na 100 gramov obsahujú datle (66 g), slivky (57 g) a marhule (51 g). Z ovocia sa počas nízkosacharidovej diéty odporúčajú jahody, maliny a iné bobuľové ovocie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #zelenina #sacharidy #vláknina #jahody #jogurt #cukor #xylitol

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...