Cibuľa - poklad zo špajzy

26.01.2017 15:00
paradajkový šalát s tofu a červenou cibuľou
Paradajkový šalát s tofu a červenou cibuľou. Autor:

Cibuľa má dôležité miesto v domácej lekárni aj v každej kuchyni. Ponúkame pár rád, ako ju v kuchyni použiť najlepšie.

Malý miestopis cibule

Vo väčšine krajín Európy je cibuľa dôležitou plodinou. V Anglicku sú veľmi obľúbené plnené cibule, vo Francúzsku tradičná cibuľová polievka, v severnom Francúzsku (Alsasku) patrí k obľúbeným pochúťkam cibuľový koláč a typickou „cibuľovou“ krajinou je Španielsko, v ktorom chlieb s cibuľou bol od dávnych čias jedlom chudobných. Indovia cibuľu ako delikatesu vyprážajú.

Kulinárske fígle na štipľavosť

Ak chceme nakrájanú cibuľu použiť surovú, napríklad do šalátu, prelejeme ju v sitku horúcou vodou, necháme odkvapkať a potom ju schladíme studenou vodou. Cibuľa zbelie a stratí na štipľavosti. Inou možnosťou je nakrájanú cibuľu osoliť a premiešať s troškou oleja, zmäkne a „vypotí“ väčšinu svojej ostrej chuti.

Vareškova poradňa

Cibuľu treba pripravovať, to znamená olúpať aj krájať až krátko pred použitím. Ak je dlho na vzduchu, stráca chuť, vôňu aj pre zdravie významné účinné látky. Z cibule treba najskôr olúpať vrchné suché šupky. Pri lúpaní, krájaní aj vyprážaní cibule sa z nej uvoľňuje prchavá organická látka, ktorá sa rozkladá a v styku s vodou spôsobuje slzenie, ktorému sa dá predísť napríklad krájaním cibule pod vodou, vlhčením cibule počas krájania alebo dýchaním ústami. V predaji sú aj špeciálne okuliare, dôležitý je aj ostrý nôž.

Chutná ľahká večera: Paradajkový šalát s tofu a červenou cibuľou

Potrebujeme:
200 g malých paradajok, 200 g mäkkého tofu, 1 veľká červená cibuľa, olivový olej, mleté čierne korenie, morská soľ (fleur de sel)
Postup:
1. Paradajky dôkladne umyjeme, odstránime z nich stopky a nakrájame na polovicu, väčšie nakrájame na štvrtiny alebo na menšie kúsky. Nakrájané paradajky dáme do misky.
2. Mäkké tofu nakrájame na malé kúsky (o máličko väčšie ako kúsky paradajok). Červenú cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi jemné dlhé rezance. Potom všetky pripravené suroviny dáme do jednej veľkej misy.
3. Všetko dochutíme olivovým olejom, čerstvým mletým čiernym korením a kvalitnou morskou soľou – fleur de sel. Takto pripravený šalát má málo tuku, paradajky a cibuľa sú bohaté na vitamíny a minerály, tofu je zasa bohaté na kvalitné bielkoviny.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#varenie #recept #cibuľa #cesnak
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk