Bezlepková strava je plnohodnotná

Celiakia je autoimunitná choroba, ktorej základnou charakteristikou je neznášanlivosť lepku, čo vedie k poškodeniu sliznice tenkého čreva a zmenšeniu plochy potrebnej na vstrebávanie dôležitých vitamínov a minerálnych látok.

10.01.2017 09:00
bezlepkové potraviny, celiakia Foto:
Bezlepkové potraviny.
debata

Ochorenie sa prejavuje zažívacími ťažkosťami, únavou, depresiou, znížením plodnosti, zvýšeným rizikom potratov, u detí poruchami rastu, vypadávaním vlasov a ďalšími zdravotnými problémami. Pozor, netreba si zamieňať celiakiu s alergiou na lepok, alergia je miernejšie ochorenie.

Lepok v potravinách

Na začiatku skúsenosti s celiakiou je potrebné poznať potraviny, ktoré obsahujú lepok a mali by sme sa ich vyvarovať. Ich výpočet je dosť dlhý – treba spomenúť najdôležitejšie potraviny: pšenica (múka, krupica, pečivo, chlieb, sójová omáčka, kuskus, bulgur), jačmeň (múka, vločky, krúpy,), ražná múka (celozrnná sa lepšie znáša), ovos (vločky, müsli tyčinky), niektoré údeniny (pozor na krúpy v zabíjačkových produktoch), paštéty, niektoré mliečne výrobky, mnohé dochucovadlá – kečup, horčica…

Lepok na etiketách

Bohužiaľ práve potraviny a plodiny, ktoré obsahujú najviac lepku, sú azda najviac používané v našom potravinárskom priemysle. Lepok sa tak vyskytuje nielen tam, kde ho možno predpokladať – teda v pečive, v sušienkach, v múke, ale aj tam, kde by sme ho nečakali. Je preto nevyhnutné čítať etikety na výrobkoch a lepok odstrániť predovšetkým tam, kde je to možné a jednoduché a kde tvorí základnú časť potraviny. Na potravinárskych výrobkoch je už dnes samozrejmosťou označenie potravín, ktoré sú vhodné a ktoré nevhodné pre celiatikov.

Bezlepkové potraviny

Medzi bezlepkové potraviny teda patrí: všetko ovocie a zelenina, zemiaky, mäso, vajcia, tuky, strukoviny (najmä šošovica, fazuľa, hrach, cícer), bezlepkové obilniny (pšeno, pohánka, quinoa, ryža, kukurica, amarant), bezlepkové zmesi rôznych výrobcov (náhrada múky), káva (pozor na pražené obilninové zmesi, ktoré obsahujú lepok), mlieko a mliečne výrobky a korenie (pozor na koreniace zmesi, ktoré môžu obsahovať lepok). Najprijateľnejšími bezlepkovými potravinami, ktoré poznáme, sú spomenuté strukoviny, ryža a kukurica.

Jedálny lístok bez lepku

Dôležité je prijať bezlepkovú stravu ako výzvu, novú cestu a nie ako problém. Ak sme zvyknutí jesť pečivo, treba kupovať bezlepkové pečivo – dnes je pestrý výber vo všetkých špecializovaných obchodoch a supermarketoch. Prílohu k mäsu alebo zelenine môžu tvoriť zemiaky alebo ryža. Ráno si môžeme uvariť kašu z bezlepkových surovín – pohánkové vločky, pšenové vločky či vločky ryžové. Treba zmeniť spôsob varenia a bielu pšeničnú múku nahradiť bezlepkovou – cícerovou, ryžovou, pohánkovou, kukuričnou…

Náhrada lepku pri varení

Ako prílohu namiesto knedlí a bežných cestovín možno použiť cestoviny ryžové, kukuričné prípadne kombinované z bezlepkových zmesí alebo kukuričnú kašu. Ako zásmažku do polievok a omáčok treba použiť bezlepkové obilniny – pohánku, proso, ryžu či strukoviny. Namiesto bielej múky na pečenie domácich pochúťok možno použiť bezlepkové zmesi a múky z bezlepkových obilnín, zemiakový škrob alebo kukuričný či škrob ryžový.

Výživové odporúčania

Na začiatku cesty k zdraviu je u celiatikov nutné postupne upraviť viac stravovacích návykov. Predovšetkým prísun energie vo forme stravy musí byť v harmónii s celkovým výdajom energie. Základom je teda kvalitná a vyvážená strava nastavená podľa vašich individuálnych potrieb. Treba sa snažiť jesť pravidelne 5– až 7-krát denne. Súčasťou každého jedla vy malo byť čerstvé ovocie a zelenina v množstve asi 100 g na porciu. A treba dodržiavať pitný režim, najlepšie čistou neperlivou vodou – postupne až 2,5 l na deň.

Biskupský chlebíček bez múky

Potrebujeme:
5 vajec, 140 g masla, 140 g mletých orechov, 1 hrsť kandizovaného ovocia, 5 PL práškového cukru, 1 nasekaná tabuľka čokolády, 3 orechy, 1 PL kakaa
Na potretie: rum, pikantný lekvár, čokoládová poleva
Postup:
1. Pomleté orechy, kandizované ovocie, 3 posekané orechy a čokoládu spolu zmiešame, aby pri pečení nepadli na dno formy.
2. Žĺtky, cukor a maslo dôkladne vymiešame, zľahka vmiešame sneh a orechy pomiešané so všetkými ostatnými ingredienciami. Formu dobre vymastíme a posypeme bezlepkovou múkou.
3. Do formy vylejeme cesto a pečieme v predhriatej rúre. Po upečení vyklopíme. Na povrch nalejeme trochu rumu a celý chlebíček potrieme pikantným lekvárom. Necháme dobre zaschnúť a polejeme čokoládovou polevou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #celiakia #intolerancia #lepok #bezlepková diéta

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....