Namiesto zemiakov ju využijeme aj na placky. Korením, ktoré sa k repe hodí, je bazalka, aníz alebo rasca. Netreba sa báť experimentovania, aby červená repa stratila povesť neobľúbenej zeleniny u detí.
Kulinárske „repné“ kúzlenie
Nasekanú cviklu môžeme použiť ako základ zdravých nátierok, ktoré môžeme doplniť výraznými syrmi, napríklad bryndzou alebo balkánskym syrom. Dokonca sa z červenej repy dajú urobiť zdravé hranolčeky – stačí ich nakrájať v tvare hranolčekov, potrieť olivovým olejom, posypať korením (rozmarínom, tymianom a soľou) a piecť v rúre pri 180 °C približne 45 minút.
Cvikla je plná vitamínov a naše telo sa jej určite v zimnom období, keď sa potýka s chrípkami a vírusmi, poteší. Zároveň je však aj lahodnou potravinou, ktorú možno kombinovať a pripravovať na niekoľko spôsobov.
Cviklová pochúťka
Pečená červená repa s feniklom
- 5 stredne veľkých cvikiel
- 1 fenikel
- olivový olej
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- sušený rozmarín
- citrónová šťava
- med
- nasekaná petržlenová vňať
Postup:
- Červenú repu najskôr oškrabeme, ideálne s ochrannými rukavicami, aby sme predišli zafarbeniu rúk, umyjeme ju a nakrájame na stredne veľké kocky.
- Fenikel očistíme a nasekáme na kúsky zodpovedajúce veľkosti kociek červenej repy. Potom rozohrejeme olivový olej na panvici a zeleninu osmažíme. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a sušeným rozmarínom.
- K zmesi potom pridáme malé množstvo vody a asi 15 minút varíme domäkka. Pokrm dochutíme medom, citrónovou šťavou a posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.