Pochúťkové pečivo
Domáce slané pečivo sa dá pripraviť a upiecť skutočne veľmi ľahko a rýchlo. Do cesta sa môžu pridávať na ochutenie rôzne suroviny, napríklad najemno nasekaný rozmarín, na malé kúsky rozkrájané olivy alebo sušené paradajky, nastrúhaný parmezán a mnoho ďalších chuťoviek. Pečivo môžeme posypať len soľou, ale aj rascou, makom či rôznymi semienkami.
Podoby tyčiniek
Slané tyčinky nemusia mať striktný tvar tyčiniek, môžu byť ploché, guľaté či zakrútené, záleží na tom, aký postup si pri ich príprave zvolíme. Veľmi chutné sú zabalené v plátku šunky, prípadne namáčané v domácom čili lekvári alebo v cesnakovo-jogurtovej omáčke.
Lístkové pirôžky so špenátom
Potrebujeme:
500 g lístkového cesta, 450 g mrazeného špenátu, cibuľa, 1 PL hladkej múky, 2 vajcia, trochu mlieka, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, 3 PL oleja, sezamové semienka
Postup:
1. Na oleji upražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku a cibuľovú zápražku. Pridáme rozmrazený špenát, trochu mlieka a uvaríme hustú kašu.
2. Do kaše vmiešame celé vajce a ešte necháme prejsť varom. Osolíme, okoreníme a ochutíme prelisovaným cesnakom. Necháme čiastočne vychladnúť. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 40×50 cm a rozkrájame na štvorce 10×10 cm.
3. Na každý štvorec dáme lyžičku špenátu, prehneme po uhlopriečke na polovice a okraje dobre pritlačíme. Pirôžky poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semiačkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C.