Šampanské k hlavnému jedlu namiesto vína? Áno!

Šampanské, často podávané k dezertu či len ako aperitív, sa stále častejšie snúbi s hlavným jedlom a svojimi bublinkami dopĺňa rybu, mäso aj syr.

29.12.2016 17:00
Anketa: Pitie detského šampanského na rodinných... Foto:
Máte radi šampanské?
debata

„Rád pracujem so šampanským, pretože ponúka veľmi zaujímavú jemnú kyslosť a textúru a to dovoľuje podčiarknuť pokrm a dodať mu ľahkosť,“ zveruje sa agentúre AFP nositeľ troch michelinských hviezdičiek, šéfkuchár Arnaud Lallement z hotela Assiette champenoise neďaleko mesta Remeš, ktorého reštaurácia bola zaradená medzi 15 najlepších na svete.

„Všetky jedlá, ktoré varím, sa zhodnú so šampanským,“ hovorí. Túto skúsenosť už viac ako desať rokov ponúka svojim hosťom a hlási ju do sveta. „Ľudia sú často prekvapení, keď zistia, že pokrm možno doplniť šampanským,“ usmieva sa Lallement.

Enológ Geoffrey Orban, šéf spoločnosti Educavin, súdi, že šampanské uspokojuje chute ako iné vína a navyše má mnohé prednosti, aby sa presadilo ako ich alternatíva. „Ponuka je tak rozmanitá a široká, že je možné vždy objaviť šampanské, ktoré sa hodí k jedlu,“ uisťuje.

V minulom storočí však nebolo možné so šampanským takto zaobchádzať, pretože vinári mali tendenciu pridávať do vína cukor, aby zakryli jeho zlú kvalitu alebo nedostatočné vyzretie. Ponuka šampanského sa však rozširovala, až sa vinári zamerali na produkciu prírodného šampanského, ktoré presne vyjadruje typickosť vína.

Šampanské zbavené nadmiery cukru sa prispôsobuje pokrmom, ktoré dopĺňa: ku kôrovcom odroda Chardonnay, k tučnej husacej pečeni Pinot Meunier, k syrom aróma odrody Pinot Noir.

„Sviežosť a perlivosť šampanského treba vteliť do pokrmu a zdôrazniť pritom vzdušnú a rozplývajúcu sa stránku jedla,“ "odporúča Orban a odrádza od pitia šampanského k dezertu.

„Šampanské zostáva spojené so sviatočnými hostinami a výnimočnými udalosťami,“ poznamenáva Lucile Mourot z podniku 3 P'tits Bouchons v Remeši, ktorý je zároveň barom a pivnicou. Hosťom dáva ochutnať šampanské vína z okolia.

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #šampanské #syr #hlavné jedlo

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...