Rozmanité podoby vianočky

Vianočka ako symbol najkrajších sviatkov roka sa piekla v rozličných podobách – väčšinou iba z kysnutého cesta a zapletala sa z viacerých prameňov.

17.12.2016 14:00
slávnostná vianočka z celozrnnej múky Foto:
Slávnostná vianočka z celozrnnej múky.
debata

Do pece sa potom dostala v krásnej keramickej forme. Technika zapletania bola veľmi variabilná.

Klasická vianočka: 4+3+2

Vykysnuté cesto rozdelíme na deväť rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na rovnako dlhé pramene. Spodné poschodie robíme zo štyroch prameňov, ďalšie poschodie z troch prameňov a posledné dva pramene omotáme navzájom okolo seba.

Z piatich prameňov: 3+2

Cesto si rozdelíme na päť dielov, z každého urobíme hrudu a necháme asi 10 minút odpočívať. Potom všetky rozvaľkáme na rovnaké pramene. Všetkých päť prameňov položíme pred seba, dobre spojíme a vianočku pletieme postupne z 2 a 3 prameňov.

Zo šiestich prameňov: 3+2+1

Ide o pletenie zo šiestich rovnako dlhých prameňov, keď spodné poschodie bude tvoriť vrkoč upletený z troch prameňov, prostredné poschodie tvoria dva prepletené pramene a navrch sa dá jeden prameň ľahko obtočený okolo svojej vlastnej osi.

Z deviatich prameňov: 3+3+3

Cesto si rozdelíme na deväť dielov, tri diely budú o niečo hrubšie než ďalšie tri, ktoré zase budú hrubšie ako tri zostávajúce. Najskôr upletieme vrkoč z troch hrubých prameňov, potom z troch tenších prameňov a úplne navrch z troch najtenších prameňov.

Z desiatich prameňov: (3+2)+3+2

Cesto rozdelíme na desať dielov, z ktorých vyvaľkáme rovnaké pramene. Spodné poschodie tvorí vrkoč z troch prameňov, vedľa neho príde vrkoč iba z dvoch prameňov. Prostredné poschodie tvorí vrkoč z troch prameňov, navrch príde vrkoč z dvoch prameňov.

Vareškova poradňa

Aby sa vianočka zospodu nepripálila, dávame pod ňu na plech mastný papier. Povrch vianočky pri pečení chránime tiež mastným alebo mokrým papierom. Čím je vianočka ťažšia a sladšia, tým ju musíme voľnejšie a opatrnejšie piecť. Sladká vianočka sa ľahko páli. Vianočka sa môže natrhnúť, keď ju prudko pečieme odspodu. Vianočku z dávky 750 g múky pečieme asi hodinu. Po prvom desaťminútovom zapečení, keď povrch dostane farbu, plameň zmiernime a vianočku zvoľna rovnomerne dopečieme.

Slávnostná vianočka z celozrnnej múky

Potrebujeme:
Kvások: 150 ml mlieka, 2 PL cukru, 30 g kvasníc
Cesto: 1 hrnček bielej špaldovej múky, 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky, 1 žĺtok, 1 štipka soli, 1 vanilkový cukor, 2 PL krupicového cukru, 125 g zmäknutého masla, citrónová kôra, 1/2 hrnčeka hrozienok, 1 vajce na potretie, 1 hrsť mandlí na posypanie
Postup:
1. Najskôr rozmiešame vo vlažnom mlieku kvasnice a necháme vzísť kvások. Zmiešame ho s ostatnými surovinami a vypracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré potom prikryjeme utierkou a uložíme do tepla. Necháme hodinu kysnúť.
2. Cesto po vykysnutí rozdelíme na 9 dielikov a vyvaľkáme dlhé pramene. Najskôr štyri z nich zapletieme, na ne položíme vrkoč zapletený klasicky z troch prameňov a navrch z dvoch.
3. Vianočka sa ešte musí spojiť špajľou a dáme ju piecť potretú našľahaným vajcom a posypanú mandľami. Pečieme v rúre rozpálenej na 210 °C asi 10 minút, na ďalších 25 minút stiahneme teplotu na 150 °C a posledných 30 minút pečieme pri teplote 110 °C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #vianočné pečenie #kysnuté cesto #vianočka

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...