Prečo chutí jedlo od mamy najlepšie?

Jedlo v nás vyvoláva emócie z minulosti, ktoré sú zväčša príjemné. Aj preto nám u mamy chutí lepšie ako v reštaurácii.

12.12.2016 12:00
Vianoce, sviatky Foto:
U mamy chutí vždy, nielen na Vianocce.
debata

U mamy chutí všetko akosi inak, lepšie. Nech sa už o jej recepty pokúšate vy alebo si to isté jedlo objednáte v reštaurácii, nikdy to nie je celkom ono. Ste zvedaví, prečo?

S touto otázkou sa zapodieval aj výskumný tím potravinárskej spoločnosti „Birds Eye“. Podľa nich máme jedlo, stopercentne pripravené z lásky, najradšej. Naše emocionálne vnímanie jedla je totiž ovplyvnené faktormi ako dĺžka varenia a takisto istej starostlivosti, ktorú mama do jedla vkladá. Aspoň podĺa našich predstváv. Čím viac týchto emócií vnímame, tým viac nám jedlo u mamy chutí.

Okrem toho spolu s chuťou jedla „úradujú“ aj ďalšie vnemy – napríklad jeho farba či vôňa, ktorá sa nám môže spájať s istým obdobím v živote. Pri jedle zväčša príjemným, môže ísť o spomienky z detstva. A to sú ďalšie body pre to, že obed u mamy vnímame celkom inak a viac zapájame emócie, než pri obede v reštaurácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #emócie #spomienky #mama

+ Pitie kávy na prázdny žalúdok vám nespraví dobre, hľadajte toaletu.
Kupujte si letenky čo najskôr,...

+ Doprajte si odpočinok a regeneráciu, sú kľúčové pre rast a výkon.
Exotická dovolenka nemusí byť len drahá, ak...