Čo pomôže, ak ste sa prejedli?

Čas vianočného prejedania sa blíži. Ale možno máte takýto problém aj počas roka. Jednoducho, lahôdkam na stole neodoláte, i keď viete, čo vás potom čaká...

02.12.2016 09:00
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu. Foto:
Prejedanie sa nerobí nášmu telu najlepšiu službu.
debata

„Nie, nemôžem,“ hovoríte pri pohľade na hranolky pred vami. A predsa do vašich úst putuje ďalší a ďalší hranolček. Výsledok nenechá na seba dlho čakať – pocit neuveriteĺnej ťažoby v žalúdku, úvany a dokonca aj nevoľnosti.

Pritom pomoc je jednoduchá. Ak sa cítite naozaj nasýtená, jedlo či príbor odložte nabok a vyčkajte ešte päť minút. Potom pocítite ten pravý nápor na vašu tráviacu sústavu. Musíte si povedať dosť!

Ak vás následne prevalcuje pocit, že sa nedákážete ani len pohnúť, doprajte si mätový čaj. Nesladený, pite po malých dúškoch. Mäta pomáha telu pri trávení, organizmus si s jedlom poradí o čosi rýchlejšie.

Hoci vás láka posteĺ, ľahnúť si na ňu by bola chyba. Ak máte pocit, že ste prejedení, je lepšie zostať sediet s rovným chrbtom. V polohe ležmo by ste pocítili tlak na žalúdok, potrava by zmenila polohu a mohla by nás začať páliť záha.

A ešte lepšie je, ak si 30 minút po poslednom súste doprajete aspoň krátku prechádzku. Potrava sa vďaka tomu začne spracovávať o čosi rýchlejšie, po dvoch -troch hodinách sa budete cítiť lepšie. A následne si už môžete dopriať aj polohu ležmo.

Aj z toho dôvodu je maximálne nevhodné prejesť sa tesne pred odchodom do postele.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sviatky #prejedanie sa #mätový čaj #ťažoba

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....