Pozitívna energia skrytá v makovici

Recepty sa dedia z generácie na generáciu. Mnohí z nás ich však radi obohacujú o netradičné suroviny a nápady.

30.11.2016 17:00
slivkový koláč s mandľovými lupienkami Foto:
Slivkový koláč s mandľovými lupienkami.
debata

Keď bábovka vonia zdravím

Keď pripravujeme v kuchyni hocakú kulinársku pochúťku, je dobré, ak má zladené nutričné zloženie. A taká môže byť aj bábovka, lenže taká, ktorá neobsahuje len olej, bielu múku a cukor. Chutná a zdravá môže byť bábovka celozrnná s olivovým olejom a sladká len minimálne. A netreba sa obávať spestriť ju tvarohom alebo makom.

Mak dokáže doplniť hladinu vápnika

Mak je najvýznamnejším rastlinným zdrojom vápnika (okolo 1 300 mg na 100 g) a obsahuje mnoho bielkovín a ďalších minerálov. Najznámejšou úlohou vápnika v tele je stavba a prestavba kostnej hmoty. Ióny vápnika sú nevyhnutné pri zrážaní krvi, prenose vzruchov v nervových bunkách, kontrakcii srdca, v hladkej a kostrovej svalovine.

Vareškov tip: Maková bábovka

Tri hrnčeky polohrubej múky zmiešame s 2 hrnčekmi práškového cukru, 1 hrnčekom mletého maku a s práškom do pečiva, pridáme mlieko, olej a vajcia a všetko spoločne dobre premiešame. Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a v predhriatej rúre upečieme.

Jednoduchá pekárska poučka

Keď sa podujmeme na pečenie orechovej, kakaovej, kávovej či kokosovej piškóty, odporúča sa jednoduché pravidlo: Treba ubrať toľko múky, koľko pridáte orechov, kakaa, kávy či kokosu, aby množstvo sypkej suroviny zostalo v správnom základnom pomere k počtu vajec.

Čas pečenia korpusu je menlivý

Čas pečenia korpusu je premenlivý, záleží na tom, ako ktorá rúra pečie, ako aj od toho, aký hrubý je korpus. Keď sa pečie na pláty (každý zvlášť), je čas pečenia kratší. Obvyklý čas je 20 minút pri 200 °C. Korpus vcelku však pečieme pri teplote 150 °C asi 50 minút, záleží na jeho veľkosti.

Domáce slivky sú onakvejšie

Slivky z domácej záhrady sú zvyčajne kvalitnejšie ako tie v hypermarketoch z dovozu. Pri konzumácii nespracovaných sliviek sa treba vyhnúť nezrelým alebo, naopak, prezretým plodom. Na zaváranie sú lepšie menej zrelé slivky, na lekvár, naopak, dobre vyzreté. No a koláč znesie hocaké štádium zrelosti sliviek, pravda, bez hniloby.

Popretie lekvárovej fámy

Mnohí spracovatelia sliviek tvrdia, že variť lekvár je otravná, namáhavá a zdĺhavá procedúra. Že musíte s vareškou vytrvalo krúžiť varechou v hlbokom hrnci najmenej pol dňa. Keď sa slivky rozvárajú na tmavú sladkú a voňavú kašu, okrem toho, že to krásne vonia, narobia aj kus neplechy. Variť po starom je vskutku únavné, ale možno azda dôverovať receptu, v ktorom je miešanie prísne zakázané. Dokonca je odporúčané vypratať kuchyňu a lekvár pri varení nerušiť.

Vareškova poradňa

Pri „prebúdzaní“ droždia zo spánku v chladničke treba byť k nemu vľúdny. Neslobodno naň vyvíjať rýchlu časovú reakciu na rýchle použitie, ale treba mu dopriať dostatok času na aklimatizáciu pri izbovej teplote. Zo začiatku droždie nesolíme, nepridávame tuk, doprajeme mu len teplo (25 – 30 °C), vlhko a trochu cukru s múkou. Ostatné suroviny pridávame, až keď sa droždie dostatočne „preberie“ a dokáže vytvoriť hustú penu čiže kvások.

Slivkový koláč s mandľovými lupienkami

Potrebujeme:
200 ml kyslej smotany, 85 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 5 PL rozpusteného masla, 180 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 kg sliviek, maslo, múka
Na posýpku: 80 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, 50 g masla, 1/2 kl škorice, mandľové lupienky
Postup:
1. V mise premiešame pekne dohladka kyslú smotanu, krupicový cukor, vanilkový cukor, vajce a rozpustené maslo. V menšej miske premiešame múku s práškom do pečiva, nasypeme ju do cesta a všetko starostlivo spojíme.
2. Pekáčik alebo zapekaciu misu s rozmermi 20×30 cm dôkladne vymastíme maslom, vysypeme hrubou múkou, vlejeme doň cesto a rovnomerne rozotrieme. Predhrejeme rúru na 180 °C. Slivky vykôstkujeme, rozkrojíme ich napoly a šupkou nadol ich rozprestrieme na cesto, aby bola celá plocha pokrytá.
3. V mise prepracujeme múku s cukrom, maslom a so škoricou na posýpku. Posýpkou potom posypeme koláč. A úplne navrch rozhodíme mandľové lupienky. Koláč pečieme v rúre asi 50 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #mak #slivky #bábovka #domáce koláče #piškóta

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...