Husacie vnútornosti sú kulinárskou pochúťkou

Hus s kapustou, pečeň v lokši... hody sa najčastejšie krútia okolo klasiky. No dokonalosť mäsa vodnej hydiny dokáže provokovať k odvážnym kombináciám a nápadom.

26.11.2016 14:00
hydina, husacina, perkelt
Lahodný husací perkelt.
debata

Kačacie dobroty

Pri príprave kačacej pečene a srdiečka na slanine potrebujeme srdiečka, ktoré rozkrojíme a spolu s očistenou pečeňou opláchneme, sparíme vriacou vodou a precedíme, slaninový základ zaprášime múkou a opražíme, zalejeme vodou a prešľaháme. Povaríme, pridáme rascu, čierne korenie, sparené srdiečka a dusíme, pridáme pečeň, dodusíme a dosolíme.

Hydinová polievka chutí

Hustou hydinovou polievkou dokážeme spestriť kačacie hody, ak máme kačacie krky a vnútornosti, napríklad odložené v mrazničke, polievka je sviatočná a ujme sa pri nedeľnom obede. Základom polievky je poctivý vývar, závarku najčastejšie tvoria pečeňové knedličky, ale poradíme si aj s domácimi rezancami a opraženou zeleninou.

Vareškova poradňa

Kačicu môžeme rozdeliť na porcie už vopred, pred pečením, aby sme sa potom vyhli deleniu mäsa, ktoré odpadáva od kostí, pretože je veľmi mäkké. Alebo môžeme kúpiť len kačacie stehná či prsia. Rozporciovanú kačicu môžeme piecť na opraženom základe zo zeleniny a z paradajkového pretlaku. Omáčka potom bude mať lepšiu chuť.

Tymianová vôňa husacej masti

Aby husacia masť, do ktorej pri príprave vkladáme husaciu pečeň, krásne voňala, pridáme do nej na pár minút vetvičku tymianu. Keď bylinku vyberieme, tymianová vôňa v masti pretrváva a jemne ju rozvonia. Keď je pečeň hotová, vyberieme ju z masti, osolíme a vložíme do malých pohárov s viečkom alebo keramických nádobiek.

Husacie krky plné dobroty

Ďalšou husacou delikatesou sú husacie krky, ktoré treba stiahnuť z kože, mäso z nich uvariť v osolenej vode s cibuľou, počas varu pridať bravčové mäso, ku koncu pridať husaciu pečeň, mäso z krkov obrať od kostí, pridať namočenú žemľu, vajce, cesnak, soľ, muškátový kvet, zázvor, zelenú petržlenovú vňať a zmesou naplniť husacie krky a uvariť.

Pečeň je kráľovská delikatesa

Husaciu pečeň si oddávna cenili šľachtici i panovníci stredoveku. Veľkosť pečene z husi je premenlivá, medzi viac než dvoch ľudí ju bohužiaľ ani ako chuťovku nerozdelíme. Kto má rád vnútornosti, môže si k nim do rajnice pridať aj srdiečko. Ak chceme podávať túto delikatesu väčšiemu počtu ľudí, nezostáva nám nič iné, než zaopatriť si pečeň z viacerých husí.

Varené žalúdky milujú labužníci

Husacie žalúdky patria podobne ako pečeň k lahôdkam. Opláchnuté žalúdky stačí zaliať vodou, pridať soľ, nové korenie, čierne korenie a variť, k polomäkkému mäsu pridať koreňovú zeleninu, dovariť, pripraviť svetlú zásmažku z masla, muškátového orieška a zaliať vychladnutým vývarom, rozšľahať a prevariť, zjemniť smotanou a na svete je ozajstná pochúťka.

Vareškov tip: Husacia krv na cibuľke

Dva rožky nakrájame na kocky a zalejeme ich husacou krvou. Pridáme trochu majoránu, soli, korenia a roztlačený cesnak. V panvici rozohrejeme masť a osmažíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu domäkka. Pridáme rožky s krvou a podusíme. Podľa chuti pridáme ešte majorán, soľ a korenie.

Hydinová lahôdka: Husací perkelt

Potrebujeme:
400 g vykosteného husacieho mäsa, husacie drobky, 1 strúčik cesnaku, 2 menšie cibule, 1 kl hladkej múky, 1 paradajka, 1 zelená paprika, zelená fazuľka, 2 PL husacej masti, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ
Postup:
1. Vykostené mäso a drobky nakrájame na kúsky. Osolíme a prudko opečieme na husacej masti.
2. Potom pri miernejšom plameni pridáme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, speníme a zasypeme mletou paprikou. Krátko osmažíme a podlejeme 3 lyžicami vody.
3. Všetko premiešame a pomaly dusíme za mierneho podlievania vždy, keď sa tuk oddeľuje od šťavy. Ku koncu dusenia pridáme papriku nakrájanú na jemné rezance, pokrájanú paradajku a zelenú fazuľku. Dusíme, až kým paradajka, paprika a fazuľka nezmäknú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #husacina #hody #kačacina

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...