Farebná jeseň na tanieri

Jesenná záhrada či sad ponúka veľa plodov, ktoré môžme premeniť na výnimočné jedlo.

24.11.2016 15:00
rizoto s červenou repou Foto:
Rizoto s červenou repou.
debata

Farebná a univerzálna zelenina

Červená repa má príjemnú sladkastú chuť. Nakladá sa do octu, dusí ako hociktorá zelenina, pripravuje sa z nej šalát a tiež sa z nej pripravuje šťava, ktorá ma vynikajúce liečivé účinky. Šťavou z červenej repy môžeme zafarbiť huspeninu, strúhaný chren, zelerový šalát, ale aj anglický rozbif, ktorý sa nám príliš nepodaril.

Aby nebola bledá a nevzhľadná

Červená repa si uchová svoju farbu, keď ju varíme vcelku a až potom ju ošúpeme a ďalej spracovávame. Repu by sme nemali poškrabať alebo porezať, aby z nej neunikala šťava. Uvarená cvikla by potom bola bledá a nevzhľadná.

Cviklová pochúťka: Rizoto s červenou repou

Potrebujeme:
300 g červenej repy, 200 g kuracích pŕs, 1 cibuľa, 300 g ryže, 2 PL oleja, 150 ml bieleho vína, kúsok zázvoru, soľ, mleté čierne korenie, syr na posypanie, pažítka
Postup:
1. Na rozpálenom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a nakrájaný zázvor. Pridáme nakrájanú surovú repu a dusíme ju domäkka. Pridáme korenie, soľ a vodu podľa potreby.
2. Medzitým uvaríme ryžu. Môžeme ju variť aj spoločne s repou. Na druhej panvici osmažíme kuracie kúsky, ktoré okoreníme.
3. K repe pridáme uvarenú ryžu a kuracie kúsky. Všetko zalejeme vínom, chvíľu varíme a dochutíme. Každú porciu posypeme strúhaným syrom a pažítkou.

Nálev z listov hrušky pomáha

Z čerstvých mladých listov hrušky, ktoré prelejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať, pripravíme výluh vhodný pri problémoch s konečníkom či maternicou. Na tento účel sú však ešte vhodnejšie listy z planej hrušky. Z nich si pripravíme sedací kúpeľ či postihnuté miesto nálevom iba naparíme.

Pozor na správne skladovanie

Hrušky podobne ako iné druhy ovocia a zeleniny vylučujú počas zrenia etylén. Tento plyn urýchľuje proces zrenia ďalších druhov ovocia a zeleniny. Keď teda položíme banány, kivi alebo šalátové uhorky vedľa hrušiek, dozrejú, ale tiež sa môžu rýchlejšie pokaziť. Ovocie a zeleninu preto nehádžeme bez ladu a skladu do jedného koša, ale skladujeme ich oddelene.

Vareškov tip: Šalát s hruškami a rukolou

Ľadový šalát a rukolu umyjeme a šalát potom nakrájame na prúžky. Hrušky zbavíme jadrovníkov, nastrúhame na tenké plátky a pridáme k šalátu s rukolou. Dresing: Lyžicu majonézy pokvapkáme šťavou z polovice citróna a pridáme 50 ml vody. Primiešame trochu sušenej bazalky a soľ a dresing zmiešame so šalátom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recept #jeseň #cvikla #rukola #červená repa #hrušky

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...