Aby si deti zamilovali kel

To, že vaše dieťa neznáša kel, je väčšinou zavinené zlou skúsenosťou, ktorá prichádza zo školských jedální.

20.11.2016 11:00
kel, listová zelenina Foto:
Kel pôsobí aj ako skvelý prečisťujúci prostriedok.
debata

Deti naučíme jesť kel už od útleho veku tak, že si naň čoskoro zvyknú. Treba vyskúšať zapiecť kel s palacinkovým cestom, usmažiť ho s anglickou slaninou v syrovom cestíčku alebo pripraviť kelové placky či karbonátky.

Vynikajúca detoxikácia

Kel pôsobí aj ako skvelý prečisťujúci prostriedok. Napríklad keď kel odšťavíme spolu s jabĺčkom alebo mrkvou. Jablko zmes zjemní a chuť bude podobná kivi. Je veľmi vhodná na redukčné diéty. Pohár šťavy treba piť každé ráno asi 20 minút pred raňajkami.

Vareškova poradňa

Na využitie hlávkovej kapusty existuje nespočetný rad postupov, môžeme z nej napríklad piecť nákypy, kapustníky, možno ju použiť ako náplň do pirohov a podobného typu pečiva, môžeme ju ako vrstvu pridať do zapekaných cestovín alebo zapekaných zemiakov. Kapustu nakrájanú na pásiky podávame k rôzne ochuteným dipom z kyslej smotany alebo jogurtu, prekvapujúco dobrý je rez z pol hlávky surovej kapusty, veľmi jemne osolený a položený na krajec chleba.

Kelové karbonátky s kuracími prsami

Potrebujeme:
prsia z jedného kurčaťa, 1 vajce, 300 g hlávkového kelu, 100 g strúhanky, 1 kl kukuričného škrobu, cesnak podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, majorán, olej
Postup:
1. Najprv pokrájame kel na úzke prúžky a necháme ho podliaty troškou vody podusiť chvíľu v hrnci.
2. Medzitým pomelieme mäso. Potom zomelieme aj podusený a vychladnutý kel, z ktorého sme vytlačil prebytočnú vodu. Rozklepneme vajcia, prisypeme majorán, škrob, strúhanku, prelisujeme cesnak, osolíme a okoreníme.
3. Zmes riadne premiešame, aby sa spojili všetky suroviny. Vytvoríme placky, ktoré kladieme na olejom vymastený plech, dáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme podľa veľkosti kúskov asi 30–40 minút dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #kel #kapusta #detoxikácia

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...