Orechy sú bohatstvom nielen na tanieri

08.11.2016 07:00
orechy, mandle, pistácie
Vezmite si namiesto maškŕt hrsť orieškov. Autor:

Vďaka našim prababičkám nechýbali orechy v železných zásobách, dnes nechýbajú vo vreckách novodobých Číňanov.

Číňania vyvažujú vlašské orechy zlatom

V Číne sa môžu obyčajné vlašské orechy predávať za cenu zlata. Číňania takmer bez výnimky s obľubou obracajú v dlaniach pár vlašských orechov, a to každú voľnú chvíľu. Tento pradávny zvyk má podľa tradičnej čínskej medicíny zlepšovať krvný obeh. Po rokoch ekonomického rastu sa orechy stali zdrojom príjmov novodobých čínskych zbohatlíkov, dokonca aj bosov čínskeho podsvetia.

Nahraďte maškrty z chladničky orieškami

Ak chcete schudnúť, ale zároveň nedokážete odolať maškrteniu a stále vyberáte niečo dobré z chladničky, stačí oklamať žalúdok malým fígľom. Vezmite si namiesto maškŕt hrsť orieškov a zapite ich pohárom čistej vody. Po takej desiatej budete príjemne sýti.

Uchovať zamrazením

Dobre vysušené orechy môžeme skladovať v mrazničke napríklad v plastových škatuľkách. Zamrazené orechy vydržia až 9 mesiacov, bez zníženia ich kvality či zmeny chuti. Mrazené orechy majú tú výhodu, že sa dajú po vybratí z mrazničky okamžite použiť pri varení a pečení – ľahko sa strúhajú aj krájajú.

Zavárané orechy

Jedným zo spôsobov uschovania vlašských orechov je ich zaváranie. Stačia len čisté poháre, do ktorých nasypeme orechy a dôkladne ich zatvoríme uzávermi. Poháre naukladáme do zaváracieho hrnca, počas zavárania musia byť poháre celé ponorené vo vode, a zavárame 90 minút pri teplote 85 °C. Zavarené orechy vydržia niekoľko mesiacov.

Vareškova poradňa

Vlašské orechy majú široké uplatnenie – použijeme ich napríklad pri pečení nákypov, koláčov, na vysypanie formy, do koláčov, náplní a, samozrejme, do vianočného pečiva. Vynikajúco dochutia nátierky. Pri nákupe vlašských orechov treba dávať veľký pozor, aby na nich nebola pleseň a tmavé bodky, ktoré upozorňujú na prítomnosť toxínov.

Pochúťka spoza Kaukazu: Gruzínska orechová omáčka – sacivi

Potrebujeme:
300–400 g lúpaných vlašských orechov, 5–8 cibúľ, 500 ml kuracieho vývaru, 100 g masla, 1–2 PL múky, 2 žĺtky, 7 strúčikov cesnaku, 100 ml vínneho octu, soľ, bylinky (majorán, petržlenová vňať), 2–3 bobkové listy, 5 klinčekov, 1/2 kl škorice, 1/2 kl sladkej papriky, 1/2 kl pálivej papriky, šafran, semienka koriandra
Postup:
1. Najprv opražíme na masle nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme cesnak, poprášime múkou, prilejeme vývar a povaríme.
2. V inom hrnci zvaríme vínny ocot a korenie – klinček, škoricu a bobkový list. Orechy nastrúhame a zmiešame s červenou paprikou, majoránom, petržlenovou vňaťou a so žĺtkami. K zmesi pridáme ešte aromatizované víno a ostatné koreniny a všetko vlejeme do vriaceho kuracieho vývaru. To celé už nevaríme, len prehrejeme.
3. Omáčka sa podáva studená a prelievajú sa ňou buď porcie mäsa, alebo zelenina, napríklad pečený baklažán. V Gruzínsku sa táto omáčka podáva aj s fazuľou alebo napríklad s rybou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#zdravá výživa #recept #orechy #použitie #mastné kyseliny
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Na zmenu životného štýlu postačí pevná vôľa a chuť urobiť niečo pre seba.
Nezabúdajte na darčeky...

+ Z únavy môžete pociťovať bolesť v očiach, zabudnite na prácu pri počítači.
Tento rok to...