Zdravie na tanieri: orechy v šalátoch

Orechy vo väčšej miere konzumujeme najmä schované vo vianočných cukrovinkách. Nemali by sme však na ne zabúdať ani inokedy počas roka, pretože sú významným zdrojom energie a látok potrebných pre náš organizmus.

05.11.2016 14:00
Plátky baklažánu plnené orechmi Foto:
Plátky baklažánu plnené orechmi.
debata

V kuchyni ich využijeme kedykoľvek počas roka. Hodia sa na prípravu najrôznejších sladkostí a múčnikov, ale ich výbornú chuť použijeme aj v slanej kuchyni. Skvele chutia v šalátoch.

Pomarančový šalát s orechmi

Šalátovú zmes rukoly, polníčka a čerstvého špenátu dáme do misy a premiešame ju. Pomaranče olúpeme nad miskou, aby sme zachytili pomarančovú šťavu, potom pomaranče rozdelíme na dieliky. K pomarančovej šťave vmiešame olej, soľ a korenie a dresingom prelejeme šalátové lístky, pridáme vlašské orechy a premiešame.

Zelerový šalát s orechmi

Menší zeler uvaríme v osolenej vode do polomäkka, potom ho nakrájame na kocky alebo hranolčeky, pridáme olúpané a nadrobno pokrájané jablká. Nakoniec vmiešame jogurt s majonézou, ocot a krupicový cukor podľa chuti. Šalát ešte opatrne dochutíme mletým čiernym korením, posypeme orechmi a necháme vychladiť v chladničke.

Hruškový šalát s orechmi

Hrušky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, osladíme cukrom alebo medom, pokvapkáme citrónovou šťavou, aby si hrušky zachovali peknú farbu. Na hrušky dáme nasekané orechy alebo mandle, vopred v rume namočené hrozienka a olúpané, na kúsky nakrájané broskyne alebo olúpané slivky. Šalát necháme chvíľu odležať v chladničke.

Cviklový šalát s orechmi

Červenú repu uvaríme domäkka, olúpeme a nastrúhame. Pridáme roztlačený cesnak (koľko kusov červenej repy, toľko strúčikov cesnaku), pokrájané orechy, osolíme, okoreníme a zmiešame s tatárskou omáčkou. Namiesto tatárskej omáčky môžeme do šalátu použiť kyslú smotanu alebo niekoľko kvapiek panenského olivového oleja.

Tekvicový šalát s orechmi

Rúru predhrejeme na 250 °C. Na plech s papierom na pečenie umiestnime nakrájané plátky tekvice a jabĺk. Osolíme a okoreníme. Pečieme dozlatista podľa hrúbky plátkov. Potom necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Z oleja, octu, soli a medu vymiešame v miske dresing, ktorý premiešame s listovým šalátom, pridáme orechy, repu, tekvicu a jablká.

Karfiolový šalát s orechmi

Umytý karfiol pokrájame nadrobno, tvrdšie časti nastrúhame na hrubom strúhadle (ponecháme si niekoľko ružičiek na ozdobenie) a pokvapkáme citrónovou šťavou. Z bieleho jogurtu, citrónovej šťavy, zo soli, z pažítky a zo 4 postrúhaných jadier orechov pripravíme dresing, ktorý nalejeme na karfiol. Necháme v chlade asi jednu hodinu odležať.

Plátky baklažánu plnené orechmi

Potrebujeme:
2 baklažány, 1 PL olivového oleja, 1 šálka sušených paradajok v oleji, 1/2 šálky vlašských orechov nasekaných nejemno, nasekaná zelerová alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
1. Najskôr nakrájame baklažán pozdĺžne približne na päťcentimetrové plátky. Rozohrejeme veľkú panvicu, pridáme olej a postupne opečieme všetky plátky baklažánu, ktoré postupne opečené kladieme na papierové obrúsky.
2. Potom zmiešame odkvapkané, nasekané sušené paradajky a vlašské orechy. Zmesou potrieme pripravené plátky baklažánu.
3. Plátky s plnkou zvinieme do závitkov a podávame posypané zelerovou alebo petržlenovou vňaťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #recept #orechy #šaláty

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...