Deň pôvodných odrôd jabĺk
Svetovým dňom pôvodných odrôd jabĺk je 21. október. Už roky mu vládne staré známe anglické príslovie: „Kto zje denne jedno jablko, k tomu lekár nechodí". Jablko je označované za liečivé ovocie, obsahuje viac ako 30 rôznych minerálnych látok a stopových prvkov, pektín obsiahnutý v jablkách nie je v žiadnom inom plode obsiahnutý v takom množstve.
Lákavá pochúťka k hovädziemu rebru
Vynikajúcou lahôdkou, ktorá sa môže podávať k varenému hovädziemu rebru, ale aj k varenému bravčovému, teľacej nožičke či varenému údenému mäsu je jablkový chren. Pripravujeme ho tak, že do dobrého hovädzieho vývaru nastrúhame čerstvý chren, pridáme olúpané, najemno nastrúhané jablká, citrónovú kôru a šťavu, soľ a trochu cukru podľa chuti.
Kuracia sekaná s jablkami
Vykostené kuracie mäso (300 g) pomelieme, pridáme 200 g nastrúhaných jabĺk, 100 g ovsených vločiek, osolíme, pridáme saturejku a zľahka vmiešame ušľahaný sneh z dvoch bielkov. Z hmoty utvoríme bochník, ktorý dáme do pekáča, potrieme olejom a pečieme asi 30–40 minút pri teplote 180 °C.
Morčacie mäso s jablkami
Potrebujeme:
600 g morčacieho mäsa, 2 citróny, 50 g krupicového cukru, 1,5 kg jabĺk, 125 g masla, 400 ml jablčného octu, mleté čierne korenie, 6 g mletej škorice, soľ, 50 ml vody, 4 g mletého zázvoru
Postup:
1. Mäso osolíme a okoreníme. Osmažíme ho na 75 g rozpáleného masla, potom podlejeme štvrtinou octu a necháme 15 minút dusiť. Po 15 minútach prilejeme ďalšiu štvrtinu octu.
2. Postup potom ešte raz zopakujeme. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokvapkáme citrónovou šťavou. Preložíme do hrnca, podlejeme zvyšným octom a 50 ml vody, osolíme, okoreníme, pridáme škoricu a zázvor. Zakryté necháme variť 30 minút.
3. Hotové mäso podávame pokrájané na plátky, obložené varenými jablkami a poliate šťavou z mäsa.