Náplň do múčnikov
Mnohé tradičné i netradičné múčniky si vyžadujú jablkovú náplň. Zloženie náplne závisí od individuality receptu, ale najčastejšie ju tvoria strúhané jablká, hrozienka, cukor a škorica. Iné múčniky majú v receptoch uvedené kombinácie jabĺk napríklad s makom, tvarohom alebo inými druhmi ovocia.
Na čo si jabĺčka potrpia
Aj keď jablká udržujeme v čistote, bez nechcených susedov a v „perinke", musíme strážiť aj teplomer. Všeobecne platí, že jabĺčkam svedčí teplota v rozmedzí od jedného do 4 stupňov. Teplota by nemala presiahnuť päť stupňov. Pri pravidelnom vetraní a udržiavaní vlhkosti ich potom môžeme skladovať aj dlhšie ako pol roka. V mrazivých dňoch v pivnici netreba vetrať.
Jablková štrúdľa
Potrebujete:
- 400 g polohrubej múky
- 250 g rastlinného tuku
- téglik bieleho jogurtu
- 1,5–2 kg jabĺk
- 2 hrste jadier vlašských orechov
- 3 PL hrozienok
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL mletej škorice
- 50 g rozpusteného masla
- trocha práškového cukru
Postup:
- Rúru predhrejeme na 170–180 °C. Zmiešame preosiatu múku, tuk nakrájaný na plátky a jogurt a vymiesime hladké pružné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 20 minút do chladničky.
- Medzitým olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a nahrubo nastrúhame. Cesto rozdelíme na 3 diely a každý vyvaľkáme na obdĺžnikový plát dĺžky plechu a šírky asi 20 cm. Na každý plát navrstvíme po dĺžke tretinu jabĺk a posypeme ich orechmi, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Dlhšie okraje prehneme striedavo cez jablká a konce závinu stlačíme k sebe a zahneme.
- Záviny opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme polovicou rozpusteného masla a pečieme dozlatista 35–45 minút. Plech vyberieme z rúry a ihneď ešte raz potrieme zvyšným maslom, cesto je potom ešte chrumkavejšie a jemnejšie. Necháme vychladnúť, krájame na jednotlivé porcie a posypeme práškovým cukrom.