Jablkové hody lákajú na sladkú trasu! Čo tak skúsiť štrúdľu, dámy?

Jablková sezóna priam láka k tomu, aby sme pripravili doma chutné múčniky. Čo napríklad štrúdľa?

30.10.2016 10:40
Jablková štrúdľa Foto:
Jablková štrúdľa je jedným z najchutnejších jesenných múčnikov.
debata

Náplň do múčnikov

Mnohé tradičné i netradičné múčniky si vyžadujú jablkovú náplň. Zloženie náplne závisí od individuality receptu, ale najčastejšie ju tvoria strúhané jablká, hrozienka, cukor a škorica. Iné múčniky majú v receptoch uvedené kombinácie jabĺk napríklad s makom, tvarohom alebo inými druhmi ovocia.

Na čo si jabĺčka potrpia

Aj keď jablká udržujeme v čistote, bez nechcených susedov a v „perinke", musíme strážiť aj teplomer. Všeobecne platí, že jabĺčkam svedčí teplota v rozmedzí od jedného do 4 stupňov. Teplota by nemala presiahnuť päť stupňov. Pri pravidelnom vetraní a udržiavaní vlhkosti ich potom môžeme skladovať aj dlhšie ako pol roka. V mrazivých dňoch v pivnici netreba vetrať.

Jablková štrúdľa

Potrebujete:

  • 400 g polohrubej múky
  • 250 g rastlinného tuku
  • téglik bieleho jogurtu
  • 1,5–2 kg jabĺk
  • 2 hrste jadier vlašských orechov
  • 3 PL hrozienok
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL mletej škorice
  • 50 g rozpusteného masla
  • trocha práškového cukru

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 170–180 °C. Zmiešame preosiatu múku, tuk nakrájaný na plátky a jogurt a vymiesime hladké pružné cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 20 minút do chladničky.
  2. Medzitým olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a nahrubo nastrúhame. Cesto rozdelíme na 3 diely a každý vyvaľkáme na obdĺžnikový plát dĺžky plechu a šírky asi 20 cm. Na každý plát navrstvíme po dĺžke tretinu jabĺk a posypeme ich orechmi, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Dlhšie okraje prehneme striedavo cez jablká a konce závinu stlačíme k sebe a zahneme.
  3. Záviny opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme polovicou rozpusteného masla a pečieme dozlatista 35–45 minút. Plech vyberieme z rúry a ihneď ešte raz potrieme zvyšným maslom, cesto je potom ešte chrumkavejšie a jemnejšie. Necháme vychladnúť, krájame na jednotlivé porcie a posypeme práškovým cukrom.
debata chyba
Viac na túto tému: #múčnik #dezert #Jablká #cukor #sladké #štrúdľa

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...