Pred samotnou prípravou ich možno krátko marinovať v náleve podľa chuti a fantázie. Jablká sa dajú kombinovať podľa fantázie, napríklad s rôznymi druhmi zeleniny. Na šalát vyberáme jablká pekne vyfarbené, dobre vyzreté, nie však prezreté, s lákavou vôňou a plnou chuťou.
Tuniakovo-jablkový šalát
Obsah konzervy tuniaka vysypeme do misky a jemne ho rozmiešame. Kyslejšie jablká olúpeme, nastrúhame nahrubo a zmiešame s tuniakom. Porcie ozdobíme plátkom citróna. Môžeme podávať s nasucho opečeným kúskom chleba. Rýchla a zdravá a chutná večera.
Mrkvovo-jablkový šalát
Mrkvu a jablká umyjeme, očistíme, olúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Jabĺčka s mrkvou pokvapkáme citrónovou šťavou s vodou, pridáme štipku soli, cukor, premiešame a necháme odležať asi hodinu v chladničke. Mrkvovo-jablkový šalát podávame dobre vychladený.
Zelerovo-jablkový šalát
Zeler pokrájame na plátky, z ktorých nakrájame tenké dlhé prúžky a dáme do misy. Jablká zbavíme jadrovníkov a pokrájame na kocky, pridáme do misy k zeleru a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme posekané orechy, osolíme, okoreníme, pridáme majonézu a premiešame.
Orechovo-jablkový šalát
Jablká zbavíme jadrovníkov, ošúpeme ich a nastrúhame nahrubo, pomaranč nakrájame na malé kúsky, lieskové orechy nasekáme, pridáme hrozienka namočené vopred v rume, krupicový cukor podľa chuti, ovsené vločky, jogurt, kyslú smotanu, všetko premiešame a dáme vychladiť.
Paradajkovo-jablkový šalát
Čerstvé paradajky necháme spariť, potom ich olúpeme a nakrájame na kocky alebo plátky, vložíme ich do misky k jablkám nakrájaným na plátky. Potom jablká pokvapkáme citrónovou šťavou proti zhnednutiu, posypeme zľahka cukrom a nakoniec môžeme posypať arašidmi.
Brokolicovo-jablkový šalát
Vo veľkej mise zmiešame brokolicu, jablká, syr, mrkvu, hrozienka, cibuľu a premiešame. V stredne veľkej mise zmiešame majonézu, kyslú smotanu, cukor, ocot, soľ, korenie a opäť premiešame. Nálev nalejeme do zmesi s brokolicou, poriadne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.