Gulášové vychytávky

Guláše a perkelty patria aj do našej slovenskej kuchyne. Ponúkame zopár rád, aby boli čo najchutnejšie.

23.10.2016 17:00
guláš, perkelt Foto:
Bravčový guláš s kapustou.
debata

Vínny ocot namiesto vody

Jednou z mnohých variácií guláša je aj jeho prešporská podoba pripravená z kociek hovädzej glejovky, cibule, papriky, vínneho octu, paradajkového pretlaku, masla, masti, rasce, zo sladkej i pálivej mletej papriky. Mäso sa nepodlieva vodou ani vývarom, ale vďaka octu pustí dostatok šťavy.

Do guláša patrí svetlé pivo

Ak máme recept, v ktorom figuruje pivo či víno, je dobré riadiť sa niektorými zásadami. Do guláša sa tradične hodí svetlé obyčajné pivo. Kvalita piva nie je vždy zárukou dobrej chuti, napríklad plzenské pivo máva v guláši príliš horkastú chuť. Ak varíme guláš z diviny a pridávame víno, tak výhradne červené. Vhodné je víno polosladké, najlepšie niektorá z odrôd jemne korenistej vône.

Vareškova poradňa

Veľa rád vzťahujúcich sa na prípravu guláša či perkeltu určuje poradie jednotlivých krokov. Zo zaujímavostí možno spomenúť, že guláš by sa údajne nemal pri varení miešať, iba pretrepávať pod pokrievkou. Miešanie perkeltu nie je prehreškom. Pri guláši i perkelte platí, že keď sa zredukuje šťava, majú sa do jedla zoškrabovať príchytky zo stien hrnca. Maďari na to používajú kovové lyžice, nie drevené varešky.

Vareškov tip: Mrkvový guláš

Na panvicu s olivovým olejom, pridáme nakrájanú cibuľu, pór, zeler. Chvíľu opekáme, potom prisypeme očistenú mrkvu, ktorú nakrájame na kolieska. Pridáme korenie, sójovú omáčku a premiešame. Zalejeme vodou a dusíme pod pokrievkou domäkka. Ku koncu varenia pokrievku zložíme a varíme, kým sa voda úplne neodparí.

Bravčový guláš s kapustou

Potrebujeme:
750 g kyslej kapusty, 300 g údeného mäsa, 300 g bravčového mäsa z pliecka, 50 g slaniny, mletá sladká paprika, 2 PL masti, 2 PL hladkej múky, 250 ml kyslej smotany, soľ
Postup:
1. Kyslú kapustu nakrájame, zalejeme vodou a hneď do neho pridáme umyté a na kocky nakrájané údené a bravčové mäso.
2. Potom pridáme na kocky pokrájanú a rozškvarenú slaninu i papriku. Prikryjeme a dusíme do zmäknutia.
3. Zvlášť na panvici pripravíme z masti a múky svetlú zápražku, dobre ju s vodou povaríme a pridáme k mäsu s kapustou. Nakoniec pridáme smotanu a všetko dobre premiešame a prehrejeme. Podľa chuti dosolíme a okoreníme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príprava #recept #guláš #perkelt #paprikáš

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...