Kuracie prekvapenia

Ku kuracine môžme pridávať rôzne chute, farby, vône a stvárať s ňou odvážne gastronomické kúsky.

11.10.2016 17:00
kuracina, kuracie mäso Foto:
Kurča so zemiakmi, slaninou a s olivami.
debata

Cesta k šťavnatosti: pomalé pečenie

Jednou z možností je, že deň pred samotným pečením naložíme kurča do soľného roztoku, kura si vďaka tomu zachová svoju šťavnatosť. Pozor na množstvo soli, keď jej dáme viac, efekt môže byť práve opačný. Piecť potom treba pomaly a pri nízkej teplote 90 °C asi hodinu a pol. Počas dlhého pečenia pri vysokej teplote sa všetka tekutina z mäsa dostane von, pomalé pečenie zachováva mäsu jeho šťavnatosť.

Ďalšia možnosť: Hestonovo kurča

Ďalším variantom prípravy kurčaťa je pečenie podľa Hestona: Keď kurča dosiahne teplotu asi 70 °C, vytiahneme ho a necháme asi 45 minút odpočívať len tak v pekáči. Rúru potom rozpálime na maximum. Kurča potrieme rozpusteným maslom a potom dáme dopiecť na 10 – 15 minút, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.

Väčšie kusy treba obracať

Väčšie kusy kuraciny by sme mali aspoň raz, napríklad v polovici pečenia, obrátiť hore nohami. Dosiahneme tak lepšiu chuť, farbu a chrumkavejšiu kôrku. Tradičné rúry (ale niekedy aj moderné) pečú nerovnomerne, niekde viac a niekde menej. Túto nevýhodu dokáže odstrániť teplovzdušný obeh, ten dokonca zrýchli pečenie, ale o to viac vysušuje.

Vareškov tip: Kuracie stehienka v kokosovom cestíčku

Kuracie stehienka rovnomerne posypeme zmesou soli, čierneho korenia a papriky. Kokosové lupienky rozmiešame s vajcom. Do kokosu s vajcom namočíme stehienka a kokos pritlačíme, vložíme do rozpáleného masla a smažíme napoly prikryté pokrievkou. Po 5 minútach obrátime a necháme zo všetkých strán rovnomerne zozlatnúť.

Pečená kuracia pochúťka: Kurča so zemiakmi, slaninou a s olivami

Potrebujeme:
1 kurča, 5 – 6 veľkých zemiakov, majorán, soľ, cesnak, rasca, 3 rožky, 200 ml mlieka, 1 kl vegety, 1 PL masti, 100 g slaniny, olivy, 1 cibuľa, 4 vajcia, korenie na grilovanie
Postup:
1. Očistené kurča rozdelíme na porcie. Rožky nakrájame na kocky, zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Na panvici rozohrejeme masť, pridáme na kocky pokrájanú slaninu, nadrobno posekanú cibuľu a osmažíme.
2. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Osolíme, pridáme majorán, rascu, roztlačený cesnak, 2 vajcia a premiešame. K rožkom pridáme vegetu, celý obsah panvice, 2 vajcia a premiešame.
3. Zemiakovú a rožkovú zmes zmiešame dohromady a nalejeme do dobre vymasteného pekáča. Na ňu naukladáme osolené kúsky kurčaťa, posypeme korením na grilovanie, pridáme olivy, prikryjeme, vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme dozlatista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #príprava #recept #kuracie mäso

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...