Kuracina vládne v mnohých hrncoch sveta

Kuracie mäso má v gastronómii jedno z najvýsadnejších postavení aj vďaka jeho takmer univerzálnemu uplatneniu.

08.10.2016 14:00
kuracina, brusnice, hydina Foto: ,
Kuracie mäso má v gastronómii široké využitie.
debata

Kuracina sa môže variť, dusiť, piecť, grilovať, vyprážať a spôsob úpravy záleží len a len na fantázii kuchára. Pritom jednotlivé časti kurčaťa sú vhodné na ten alebo onen spôsob úpravy a vyžadujú si aspoň základné znalosti gastronómie.

Použitie celého kuraťa

Ak chceme piecť kurča vcelku, je vhodné ho zviazať, aby si zachovalo svoj tvar a nevysušilo sa. Po správnom upečení môžeme dosiahnuť chrumkavú kôrku, keď do kože votrieme mletú sladkú papriku a olivový olej. Alebo na potretie použijeme med. Celé kurča môžeme piecť, grilovať či dusiť.

Použitie kuracích stehien

Kuracie stehná sú najšťavnatejšou časť kuraťa, ktorá je vhodná najmä na pečenie a grilovanie. Rezne zo stehna sa môžu kuchynsky upraviť ako hydinová podoba steakov. Vykostené spolu s prsnou časťou sa dajú použiť na prípravu domácej mäsovej rolády. Chutné sú aj údené kuracie stehná.

Použitie kuracích pŕs

Kuracie prsia sú najdiétnejšou a takisto najrýchlejšie pripravenou časťou kurčaťa. Hodia sa na dusenie, grilovanie, prípravu na spôsob rozličných druhov soté (rezance kuracích pŕs), ale aj ako klasický obaľovaný rezeň. Pretože ide o nemastnú časť, treba dávať pozor, aby sa mäso príliš nevysušilo.

Použitie kuracích krídeliek

Kuracie krídelká majú veľmi jemné mäso, aj keď je ho najmenej, preto je dobré pripravovať ich z viacerých kusov kurčiat. Ich mäso je vhodné na grilovanie, pečenie či fritovanie – ideálne je vopred marinované alebo obalené v cestíčku. Grilovanie na záhrade má voňavú letnú či jesennú atmosféru.

Použitie kuracích drobkov

Po využitých častiach kuraťa (prsia, stehná, krídelká) zostanú ešte kuracie drobky, ktoré bývajú pribalené ku kurčaťu. Hlavné využitie nájdu pri príprave vývarov a polievok, ale vo väčšom množstve ich možno využiť aj na prípravu chutného kuracieho perkeltu a jemnej kuracej tlačenky.

Použitie kuracích kostier

Podobne ako kuracie drobky možno kuracie kostry využiť na prípravu kuracej polievky alebo kuracieho vývaru, hoci ide o „najpodradnejšiu“ časť kurčaťa, netreba ju vyhadzovať. Navyše je mäso od kostí chutné a dá sa dobre využiť ako prídavok do kuracej polievky, ktorým ju „zhutníme“.

Horiaci kurací guláš so šampiňónmi

Potrebujeme:
1 kurča, olej, 50 ml slivovice, 3 cibule, 1 kl sladkej papriky, 1 kl pálivej papriky, 200 ml vývaru z kocky, 6 šampiňónov, 2 PL paradajkového pretlaku, 4 guľky nového korenia, 2 strúčiky cesnaku, 1 kocka bujónu, soľ, 20 guliek čierneho korenia
Postup:
1. Kurča vykostíme, z kostí a koží a z väčšej cibule, 2 strúčikov cesnaku, 20 guliek nového korenia, kocky bujónu a soli (môžeme pridať aj koreňovú zeleninu) pripravíme vývar, ktorý použijeme na podliatie mäsa. Kuracie mäso nakrájame na kúsky.
2. Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a smažíme ho dozlata približne 4 až 6 minút. Potom pridáme sladkú a pálivú papriku, osolíme, podlejeme 200 ml horúceho vývaru, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny.
3. Všetko spolu dusíme domäkka 12 minút. Nakoniec zahustíme pretlakom. Alkoholom, ktorý trochu zohrejeme, zalejeme až mäso na tanieri a zapálime ho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #príprava #recept #kuracie mäso

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...